Minst 500 000 svenskar lider av urininkontinens, men knappt hälften söker vård och ännu färre utreds och behandlas. En av orsakerna kan vara att området fortfarande är tabubelagt.
Det finns flera olika sorters urininkontinens:
- Ansträngningsinkontinens
- Trängningsinkontinens
- Blandinkontinens
- Överfyllnadsinkontinens/överrinningsinkontinens
- Droppinkontinens
- Neurologisk inkontinens
- Total inkontinens
- Andra varianter av urininkontinens
Den vanligaste formen är ansträngningsinkontinens vilket främst drabbar kvinnor. Den här formen av inkontinens är ganska förutsägbar och uppträder vid hosta, skratt eller lyft. Ansträngningsinkontinens behandlas med bäckenbottenträning och eventuellt operation. En oförutsägbar och därmed socialt mycket besvärligare form är trängningsinkontinens. Den behandlas i första hand med blås- och bäckenbottenträning och eventuellt perorala läkemedel eller botulinumtoxin intravesikalt. De perorala läkemedel som används, är antikolinergika och beta-3-receptorstimulerare. Det kan vara svårt att särskilja ansträngningsinkontinens från trängningsinkontinens och blandinkontinens är vanligt.
Behandling för urininkontinens
Det är viktigt att behandlingen individualiseras. Målet med behandlingen är att antingen förstärka slutningsfunktionen hos sfinktern och/eller öka blåsans funktionella kapacitet.
- Träning/beteende
- Normalisering av vätskeintag
- Viktnedgång vid övervikt
- Bäckenbottenträning
- Blåsträning
- Farmakologisk behandling
- Kirurgisk behandling
- Slyngbehandling
- Periuretral injektionsbehandling
- Blåsaugmentation
- Proteskirurgi
- Urinavledning
- Neuromodulerande behandling
- Botulinumtoxin
- Sakralnervmodulering
- Tibialisnervstimulering
- Övrig behandling
- Elektrostimulering
- Akupunktur
- Kateterbehandling
- Hjälpmedel
På webbplatsen nikola.nu finns instruktioner och verktyg som stöd vid behandling av urininkontinens/överaktiv blåsa. Där finns bland annat instruktionsblad, filmer och tips på mobilapp som kan hjälpa patienten med blås- och bäckenbottenträning.
Tala med din läkare vilken sorts behandling som kan passa dig bäst, utifrån symptom och typ av urininkontinens.
Källa: Janusinfo.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.