30 september 2022
Search
Generic filters
förstorad prostata
Sågpalmetto är det enda vid förstorad prostata som är godkänt av Läkemedelsverket.

2 809

Vad kan jag ta mot förstorad prostata?

Jag var nyligen hos läkaren som konstaterade en lätt förstorad prostatakörtel. Hon sa att det är normalt för en man i min ålder och att ingen behandling är nödvändigt i det här läget.

Nu undrar jag, om den fortsätter att förstoras, vilken behandling är aktuell då? Och finns det något “naturligt” jag kan ta nu på egen hand för att kanske bromsa utvecklingen?

AGH, 74 år

Det är bra att du och läkaren har koll på din förstorade prostata. Jag hoppas att ni har tagit ett PSA-prov (tas genom blodprov) och följer upp det varje gång för att följa utvecklingen.

Alla behöver inte behandlas med läkemedel bara för att prostatan är förstorad. Ofta sätts läkemedel in först när du får besvär som att det blir svårare att kissa och att du går upp ofta på natten och kissar.

Det finns mycket att prova vid förstorad prostata

Om du behöver läkemedel i ett senare skede finns det olika att välja på:

  • 5-alfa-reduktashämmare, substansen heter finasterid (Proscar) och ökar urinflödet (15-20 %) och minskar symtomen (ca 30 %).
  • Alfa-receptorblockerare ökar också urinflödet och minskar symtomen med cirka 30 %. Finns substanser som terazosin (Sinalfa), alfuzosin (XatralOD) och doxazosin (Alfadil BPH) registrerade. Effekt upplevs redan inom något eller några dygn, oavsett storlek på prostatakörteln.

Innan du behöver läkemedel mot förstorad prostata finns det några olika “naturliga” alternativ som du också överväga. Deras verkliga effekt är dock inte klarlagd på samma sätt som läkemedlen ovan.

Sågpalmetto (Serenoa repens) är det enda som är godkänt av Läkemedelsverket. Det finns i preparat som Curbisal, Prosabal och Sabamin. Dessa och andra alternativ finns också i hälsokosthandeln. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är dokumentationen något osäker, men troligen har sågpalmetto en positiv effekt och är godkänt för att behandla symtom vid godartad prostataförstoring.

LÄS MER: Finns det några bevis för att selen motverkar ett högt PSA?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 7 augusti 2015 @ 13:32

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.