23 juni 2024
Det bör gå bra att ta Madopark och Sifrol samtidigt.
Det bör gå bra att ta Madopark och Sifrol samtidigt. Foto: Freepik

128

Kan man ta Madopark och Sifrol samtidigt?

Jag har en äldre släkting med Parkinsons sjukdom som fått ordinerat både Madopark och Sifrol samtidigt. 

Går det bra att ta dessa tillsammans?

Jenny

Ja, det bör gå bra att ta Madopark och Sifrol samtidigt.

Det finns dock en risk att pramipexol, som finns i Sifrol, kan öka effekten av levodopa (som finns i Madopark). Det kan orsaka biverkningar eller symtom som illamående, diarré, kräkningar, svaghet, svimning, förvirring, hallucinationer, muskelryckningar och agitation.

Om läkaren har ordinerat dessa mediciner tillsammans kan din släkting behöva en dosjustering eller ett speciellt test för att säkert använda båda medicinerna. Oftast är det specialister som behandlar dessa patienter och har koll på dessa saker. Prata med läkaren om detta inte gjorts eller om du är osäker.

Sjukdomen parkinsons beror på brist på dopamin i vissa delar av hjärnan. Sjukdomen behandlas genom att tillföra dopamin för att häva den brist som råder.

Madopark och Sifrol är en vanlig kombination

Madopark är ett kombinationsläkemedel som innehåller både benserazid och levodopa. Dopamin kan dock inte ges som läkemedel i tablettform eftersom det inte passerar blod-hjärnbarriären. Därför ges istället levodopa, som kan passera blod-hjärnbarriären och i hjärncellerna omvandlas till dopamin.

Benserazid ingår i Madopark för att förhindra att levodopa omvandlas till dopamin ute i kroppen, men tillåter att omvandlingen sker i hjärnan. Genom detta undviker man till stor del oönskade effekter av dopamin på kroppens övriga organ.

Sifrol innehåller den aktiva substansen pramipexol. Det är en så kallad dopaminagonister, som stimulerar dopaminreceptorerna i hjärnan. Genom stimulering av dopaminreceptorer utlöses nervimpulser i hjärnan som kan hjälpa till att kontrollera kroppens rörelser. Sifrol kan användas ensamt eller i kombination med levodopa, som bl a finns i madopark. Sifrol kan också användas för att behandla symtom på måttligt till svårt primärt restless legs-syndrom hos vuxna (myrkrypningar i benen).

Med det sagt bör det alltså gå bra att ta Madopark och Sifrol samtidigt.

Källor: Drugs.com, Fass, Jansuinfo. 

LÄS MER: Hur länge går det att ta Sobril utan att bli beroende?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.