yrsel
Kan medicinerna orsaka mammas yrsel?

Kan mammas yrsel orsakas av medicinerna?

Min mamma, 86 år, har tagit Enalapril och Amlodipin för högt blodtryck, samt Levaxin för sköldkörteln, under mer än 20 års tid. I januari 2016 genomgick hon en kärlkrampsoperation och tar sedan dess Metoprolol, Trombyl och Atorvastatin. Vid sömnproblem tar hon Zolpidem vid behov.

Sedan ett års tid ungefär drabbas hon tillfälligt av balansproblem och yrsel, och hennes anklar är ofta rejält svullna. Hon är i övrigt väldigt pigg, fräsch och normalviktig. Hon promenerar varje dag i minst 30 minuter, ofta mer, i rask takt. Men jag oroar mig över hennes balansproblem och yrsel. Hon har ännu inte ramlat, men då hon hälsade på hos mig i somras var hon ordentligt yr och så ur balans att hon inte vågade promenera.

Jag förstår att balansproblem är vanliga när man blir äldre, men jag undrar om inte de också kan orsakas av all medicin hon tar? Är det någon av medicinerna som kan avslutas eller utbytas mot annan medicin som ger färre biverkningar?

 

Maude

Jag antar att hon tar Enalapril och Amlodipin för det höga blodtrycket. Men jag undrar om det fortfarande är för högt? Lågt blodtryck kan ju var anledningen till hennes balansproblem och yrsel. När mättes blodtrycket senast? Svullna anklar skulle kunna tyda på ödem, alltså ansamling av vätska runt anklarna. Det skulle kunna indikera hjärtsvikt -…

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.

Som medlem slipper du också alla annonser.
Logga in – om du redan är medlemBli medlem

yrsel

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 25 september 2017 @ 11:49

close
yrsel

Nämen hej 👋
Är du intresserad av

BIVERKNINGAR?

Registrera dig för att få vårt exklusiva nyhetsbrev om
biverkningar, varje månad.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.