Det kan så klart inte uteslutas, men jag tror inte att du blir yr av Kåvepenin, utan att det är någon annan orsak. Möjligen kan det vara öroninflammationen som påverkar balansorganen i örat.
Precis som resten av kroppen så åldras dina nerver, sinnesorgan och din hjärna. Hjärnans förmåga att samordna signaler förändras allt eftersom vi blir äldre. Därför blir yrsel och ostadighet allt vanligare ju äldre vi blir.
Yrsel kan också orsakas av:
- Blodtrycksfall
- Kristallsjuka
- Vestibularisneurit
- Starka känslor
- Alkohol och droger
- Läkemedel
- Migrän
Det finns också sjukdomar som kan ge yrsel som symptom. Några exempel är:
- Förändringar i hörsel till följd av nervknutor på hörselnerven.
- Hjärt- och kärlsjukdomar så som hjärtinfarkt och arytmier.
- Sjukdomar i nervsystemet som exempelvis polyneuropati.
Men, som jag skrev ovan, det kan i sällsynta fall vara Kåvepenin som gör dig yr. Allergi mot antibiotika, t ex Kåvepenin, kan förekomma hos upp till 1 av 1000 användare. Det kan ge en snabb så kallad anafylaktisk reaktion, en kraftig akut allergisk reaktion, som kan vara livshotande.
Om ett eller flera av följande symtom uppkommer ska du omedelbart kontakta läkare eller akutmottagning. Symtomen vid en sådan reaktion kan vara hudrodnad, kliande nässelliknande utslag (urtikaria), andnöd och yrsel.
Om du inte upplevt något av detta, mer än yrsel, tror jag inte att det är detta.
Den aktiva substansen i Kåvepenin, fenoximetylpenicillin, är ett penicillin (antibakteriellt läkemedel) som hindrar bakterien från att bygga upp en normal cellvägg. Utan fungerande cellvägg dör bakterien snabbt.
Kåvepenin används vid halsfluss, tandinfektion, lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation, bakteriella infektioner i hud och underhud (som inflammation i bindväven, Borreliainfektion).
LÄS MER