21 juni 2024
Att handla läkemedel hos nätapotek är smidigt, men apoteket måste vara lagligt.
Att handla läkemedel hos nätapotek är smidigt, men apoteket måste vara lagligt.

17

Äldre har svårt att avgöra om ett nätapotek är lagligt

Majoriteten (72 procent) av de tillfrågade i en Novus-undersökning kan inte avgöra om ett nätapotek har tillstånd från Läkemedelsverket. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år.

Att handla läkemedel på nätet är en del av mångas vardag och en tjänst som de flesta apotek erbjuder sina kunder. På nätet kan du dock även stöta på olagliga webbsidor som utger sig för att vara apotek. Det är därför viktigt att känna till de klickbara symbolerna som lagliga apotek ska ha och att dessa länkar till Läkemedelsverkets förteckning över apotek med tillstånd. Apotek med tillstånd säljer godkända, kontrollerade och säkra läkemedel. Webbplatser utan tillstånd säljer läkemedel olagligt utan varken kontroll eller garantier.

Ett tryggt och patientsäkert köp

– Vi vill verkligen lyfta fram vikten av att bara näthandla receptbelagd medicin från lagliga apotek. Då kan du vara säker på att du får lagliga och kontrollerade läkemedel. Risken med att handla på ett ”apotek” utan tillstånd är rent krasst att du inte vet vad du får hem. Det kan vara piratkopior, eller läkemedel som inte har samma kvalitet och säkerhet som de som säljs genom lagliga apotek. Det kan också vara bluffsidor som lurar dig på pengar, säger Annika Babra, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för apotek.

En svensk symbol och två EU-symboler

Alla apotek som säljer läkemedel via internet ska ha den klickbara nationella apotekssymbolen som leder till Läkemedelsverkets webbplats väl synlig på sin webbplats.

Majoriteten (72 procent) av de tillfrågade i en Novus-undersökning kan inte avgöra om ett nätapotek har tillstånd från Läkemedelsverket. Ett lagligt apotek ska bland annat ha den nationella apotekssymbolen som länkar till Läkemedelsverkets webbplats. Knappt hälften av de tillfrågade känner igen den symbolen. Lägst kännedom om symbolen har personer i åldern 65-84 år.
Dessa symboler ska finnas hos nätapotek som är lagliga.

Förutom den nationella apotekssymbolen ska även en eller båda av två EU-gemensamma logotyper finnas på den webbplats där läkemedlen säljs. Syftet är att konsumenten enkelt ska kunna avgöra om handeln är laglig. När man klickar på EU-logotyperna ska man komma till en sida på Läkemedelsverkets webbplats som visar att det aktuella företaget har tillstånd från Läkemedelsverket att bedriva apotek och försäljning av läkemedel via webbplats.

För receptbelagd medicin krävs recept – även hos nätapotek

Om en läkare bedömer att du som patient behöver läkemedel kan läkaren skriva ett recept som gör att du kan köpa ditt läkemedel på apotek. Svenska apotek säljer läkemedel både i butiker och på internet. Apotek har utbildad personal som kan ge råd och stöd. Lagliga apotek köper också in läkemedel från lagliga, kontrollerade tillverkare och förvarar läkemedlen på rätt sätt.

– Undvik nätsajter som utlovar medicin utan recept. Det är en varningssignal att ta på allvar. Dessa sajter försöker att se seriösa ut och kan exempelvis skriva att de har legitimerade läkare och godkända apotek fast det inte är sant, säger Lilian Nilsson, enhetschef för Läkemedelsverkets tillsynsverksamhet för olaga handel.

Källa: Läkemedelsverket.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

21 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.