22 maj 2024
Dna-pass ska ge färre biverkningar
Dna-pass ska ge färre biverkningar. Foto: DCStudio on Freepik

128

Dna-pass kan ge 30 procent färre biverkningar

Med hjälp av en genetisk analys och ett dna-pass går det att minska antalet läkemedelsbiverkningar med 30 procent, visar forskning.

– Läkemedelsbiverkningar är ett jättestort problem för patienterna och kostar samhället enorma belopp varje år, säger professor Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Nyheter.

Dna-pass ska ge färre biverkningar
Magnus Ingelman-Sundberg. Foto: Ulf Sirborn.

Två personer tar samma läkemedel. Den ena mår hur bra som helst och blir frisk, medan den andra blir svårt sjuk och dör. Varje år dör uppemot 128 000 personer av läkemedelsbiverkningar inom EU. Många människor slutar också med sina mediciner pga biverkningar.

Anledningen till att en del människor inte reagerar alls, och en del reagerar väldigt mycket på läkemedel, står att finna i våra gener.

Nu har ett EU-finansierat projekt, med svenska forskare, tagit reda utseendet på tolv specifika gener (så kallad genotypning) hos 7 000 personer i sju europeiska länder. Sedan tidigare vet man att dessa gener har betydelse för hur kroppen reagerar på läkemedel.

DNA-pass kan visa den optimala doseringen

Därefter fick deltagarna antingen sina läkemedel som vanligt, eller modifierat beroende på hur deras gener såg ut. Tolv veckor senare kontaktades de av en specialistsjuksköterska som frågade om eventuella biverkningar, som diarré, smärta eller smakbortfall. Studien varade i knappt fyra år och resultaten har precis publicerats i den medicinska tidskriften The Lancet.

Över 30 läkemedel mot olika typer av sjukdomar ingick i undersökningen. De som fick läkemedel med hjälp av genotypning fick i snitt 30 procent färre biverkningar, jämfört med dem som fick läkemedel som vanligt, det vill säga utan hänsyn till hur patienternas gener såg ut.

– Det var en långt större skillnad än jag hade kunnat föreställa mig. Det handlade om alla möjliga sorters biverkningar, även riktigt allvarliga, säger Magnus Ingelman-Sundberg till Dagens Nyheter.

Forskare vid universitetet i Leiden, Nederländerna, som ledde studien, har redan utvecklat ett sorts dna-pass. Det består av ett kort i kreditkortstorlek med magnetband som innehåller alla viktiga genetiska uppgifter rörande patienten. När det skannas så kan läkare och apotekare se vad den optimala doseringen av ett läkemedel är för just den individen.

Källa: Dagens Nyheter.

LÄS MER: Kan biverkningar komma efter doshöjning?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.