8-14 oktober är det dags för den årliga Donationsveckan. Det är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till donation.
Fler än någonsin väntar på ett nytt organ men fortfarande har många människor inte aktivt tagit ställning till donation. Förhoppningen är att fler människor tar ställning till donation och passar på under Donationsveckan. Andra mål är att de som redan har tagit ställning sprider budskapet vidare och att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation.
Sedan Donationsveckan genomfördes första gången 2010 syns en tydlig ökning av antalet anmälningar till donationsregistret då veckan pågår. Under Donationsveckan 2017 inkom drygt 9 100 anmälningar, vilket kan jämföras med 400–1 000 anmälningar under en “vanlig” vecka.
På sajten Livsviktigt.se fanns tidigare mer information om organ- och vävnadsdonation. Bland annat en massa spännande fakta, såsom:
Transplanterade helåret 2017 |
Behovet av organ 1 januari 2018: 817 organ |
Njurar: 474 (varav 125 från levande donatorer) Lever: 181 (varav 3 från levande donatorer) Hjärta: 62 Lungor: 65 Hjärta + lunga: 0 Bukspottkörtel: 25 Tarm: 2 Cell-öar: 9 |
Njure: 685 Lever: 39 Lever och njure: 1 Hjärta: 38 Lunga: 28 Hjärta + lunga: 0 Bukspottkörtel: 4 Njure + bukspottkörtel: 7 Cell-öar: 15 |
LÄS MER: Nu kommer spetspatienterna
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.