Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Efter flera signaler kopplat till melatoninanvändning har Läkemedelsverket fördjupat sig i hur användningen ser ut. Resultaten återges i en nyligen publicerad artikel i Läkartidningen.
Ökad försäljning av melatonin
Receptbelagda läkemedel med melatonin är godkända för att behandla sömnproblem hos vissa barn med ADHD, vuxna 55 år och äldre samt för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna. Receptfritt melatonin är endast godkänt för korttidsbehandling av jetlag hos vuxna.
– Vi kan konstatera att förskrivningen av melatonin fortsätter att öka och delvis sker utanför godkänd indikation. Den största ökningen ser vi för barn 6–17 år. Den receptfria försäljningen har också ökat – även under covidpandemin trots att jetlag hos vuxna är den godkända indikationen. Samtidigt saknas kunskapen om långtidseffekter om melatonin används under en längre tid, fram för allt hos barn, säger Elin Kimland, senior utredare vid Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket ser även fler signaler om olaglig försäljning av melatonin som kosttillskott. Myndigheten har fattat förbud om försäljning för flera melatonininnehållande produkter.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt
I en undersökning som företaget Novus gjort på uppdrag av Läkemedelsverket uppgav en av tio att den har använt melatonin utan recept de senaste 12 månaderna för att behandla sömnproblem. Antalet personer som uppgav behandling av jetlag var försvinnande låg.
– Vi ser en risk för att melatoninanvändningen görs för lättvindigt i takt med att det är mer lättillgängligt. I första hand ska patienter som söker hjälp för sömnproblem få råd om sömnhygien eller erbjudas psykologiska insatser, säger Elin Kimland.
Läkemedelsbehandling bör förskrivas först när icke-farmakologisk behandling har utvärderats och visats ha otillräcklig effekt, när andra underliggande orsaker till individens sömnproblem uteslutits och när sömnproblemen har stor negativ inverkan på individens hälsa. Barn ska enbart behandlas med melatonin på recept av läkare där det bedöms medicinskt motiverat.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.