25 juni 2024
Sex av tio lämnar in sin medicin på apoteket när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling.
Sex av tio lämnar in sin medicin på apoteket när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling.

42

Svenskarna bra på att lämna in sina mediciner

Nära två av tre lämna in sin medicin på apoteket när utgångsdatumet har passerat. Sex av tio lämnar in sin medicin på apoteket när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling. Det visar en ny Novus-undersökning som gjorts på Läkemedelsverkets uppdrag.

Överblivna eller gamla läkemedel behöver tas om hand så att de inte hamnar i miljön. Och svenskarna tycks veta att medicin som blivit över eller passerat utgångsdatum ska lämnas in till ett apotek.

– Det är glädjande att undersökningen visar ett så positivt resultat. Den som lämnar in överblivna läkemedel till apotek bidrar till att minska både miljöpåverkan och risken för att läkemedel kommer i orätta händer, säger Stefan Berggren, chef vid Kunskapscentrum för läkemedels miljöpåverkan på Läkemedelsverket.

Apotek är skyldiga att ta emot och hantera hushållens överblivna läkemedel eller läkemedel med passerat utgångsdatum. Apoteken är däremot inte skyldiga att ta emot farligt avfall som till exempel sprutor och kanyler, även om vissa apotek lokalt kan ha avtal med kommunen för dessa produkter.

– Även om siffrorna på riksnivå ser bra ut så kan det alltid bli lite bättre. Trots att andelen är liten så finns det vissa som svarat att de häller ut kvarvarande medicin i avloppet. Det är inte bra, eftersom rester av läkemedel som når miljön kan skada vattenlevande djur och andra organismer, säger Stefan Berggren.

Så kan du bidra till en bättre miljö

 • Börja gärna med en mindre förpackning
  • Om du ska påbörja en för dig ny läkemedelsbehandling, fråga gärna den som skriver ut receptet om det är möjligt att börja med en mindre förpackning.
 • Köp bara det du kan förbruka
  • När du köper receptfria läkemedel, tänk på att bara köpa det du tror att du kommer att behöva inom tiden för läkemedlets utgångsdatum.
 • Lämna tillbaka till apotek
  • Lämna alltid in utgångna eller överblivna läkemedel i en genomskinlig påse till ett apotek. Detta gäller alla typer av receptfria och receptbelagda läkemedel inklusive rester av flytande och fasta läkemedel, salvor, inhalatorer, både använda och oanvända läkemedelsplåster och preventivringar.
 • Alla läkemedelsrester ska till apotek
  • Skölj inte ur läkemedelsförpackningar, lämna in dem till ett apotek om de innehåller läkemedelsrester.
 • Återvinn tomma förpackningar
  • Lämna in helt tomma läkemedelsförpackningar som till exempel plastburkar och blister (medicinkartor) till förpackningsåtervinning. Om blisterförpackningen består av både plast och metall ska den oftast sorteras som plast.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes mellan 27 oktober och 2 november 2023 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1 000 intervjuer med svenska allmänheten.

Källa: Läkemedelsverket.

LÄS MER

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.