Att många svenskar köper receptfri och receptbelagd medicin och andra apoteksvaror på nätet är tydligt i flera branschsammanställningar. När Novus på uppdrag av Läkemedelsverket frågade 1000 personer om de har handlat receptbelagd medicin på nätet uppgav 33 procent att de köper sin receptbelagda medicin online, med recept från läkare. En procent har näthandlat receptbelagda mediciner utan recept.
I en ny undersökning svarar en av tre tillfrågade att de har köpt receptbelagd medicin på nätet från godkänt apotek, under de senaste två åren.
– Om du handlar från ett godkänt apotek och med recept från läkare kan du känna dig trygg när du handlar dina mediciner på nätet, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket.
Receptbelagd medicin ska handlas på recept
En mycket låg andel uppger i undersökningen att de har näthandlat receptbelagd medicin utan recept.
– Handla inte på sajter som lovar dig att du kan köpa receptbelagt utan recept. Det är en varningsklocka att ta på allvar. Det cirkulerar många förfalskningar på den här typen av sajter som inte har tillstånd att sälja mediciner, säger Tomas Nilsson.
Den globala handeln med olagliga mediciner är stor och lukrativ. När det ibland är svårt att få tag på vissa mediciner, till exempel på grund av leveransproblem, har förfalskade mediciner blivit ett växande problem. Men det är viktigt att inte själv försöka få tag på medicinen på nätet, utan i stället prata med sin läkare eller apoteket. Ofta kan medicinen finnas någon annanstans eller så finns det ett bra alternativ.
Förfalskad medicin ett riskabelt köp
– Bantningsmedicin och potensmedel är kända exempel i närtid på att man handlar receptbelagd medicin utan recept på sajter som inte är godkända. Här behöver man verkligen ha med sig att man riskerar att få hem en förfalskad medicin med ett osäkert innehåll. Det går inte att se på en medicin om den är äkta, säger Tomas Nilsson.
Faran med en förfalskad medicin är det osäkra innehållet. Den kan innehålla rätt verksam substans, men i för hög eller för låg dos i förhållande till vad som uppges, eller så kan den helt sakna verksam substans. Den kan också innehålla andra ingredienser än vad som uppges.
Den här veckan sätter världshälsoorganisationen WHO ljuset på problemet med förfalskade mediciner genom temat ”Fight the Fakes”.
Mer om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1000 intervjuer under perioden 27 oktober – 2 november 2023.
Källa: Läkemedelsverket.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.