29 februari 2024
Det finns risk att atorvastatin kan orsaka tinnitus.
Det finns risk att atorvastatin kan orsaka tinnitus.Foto: stockking on Freepik

256

Kan Atorvastatin orsaka tinnitus?

Jag fick Atorvastatin i höstas pga höga blodfetter. 

Sedan dess tycker jag mig ha fått tinnitus – det piper och susar i öronen, och det är jättejobbigt.

Så min fråga är, kan Atorvastatin orsaka tinnitus?

Olga

Ja, det finns faktiskt en liten risk att atorvastatin kan orsaka tinnitus.

Det finns rapporter om människor som har upplevt tinnitus medan de tar atorvastatin. Mer om det längre ner.

Vad är tinnitus?

Tinnitus är ett tillstånd där du hör ljud som inte kommer från någon yttre källa. Detta kan inkludera ringningar, pipningar, susningar och andra ljud. Tinnitus kan påverka en eller båda öronen och kan vara permanent eller tillfällig.

Orsaker till tinnitus

Det finns många faktorer som kan orsaka tinnitus, inklusive högt blodtryck, höga ljudnivåer, öroninfektioner, hörselskador och åldrande. Vissa läkemedel kan också orsaka tinnitus, inklusive acetylsalicylsyra/ASA och ibuprofen.

Vad är atorvastatin?

Atorvastatin är ett läkemedel som används för att sänka kolesterolnivåerna i blodet. Det är en typ av läkemedel som kallas statiner och fungerar genom att blockera ett enzym som producerar kolesterol i levern. Det i sin tur minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Kan atorvastatin orsaka tinnitus?

Det finns rapporter om människor som har upplevt tinnitus medan de tar atorvastatin. Men det är inte klart om atorvastatin faktiskt orsakar tinnitus eller om det finns andra faktorer som bidrar till det.

En studie publicerad i International Journal of Audiology undersökte förekomsten av tinnitus hos personer som tog atorvastatin. Studien fann att det inte fanns någon signifikant skillnad i förekomsten av tinnitus mellan personer som tog atorvastatin och de som inte gjorde det.

En annan studie publicerad i Journal of Clinical Pharmacology fann att atorvastatin inte ökade risken för tinnitus hos personer som tog det. Studien fann också att personer som upplevde tinnitus medan de tog atorvastatin också hade högt blodtryck eller hörselskador.

Vad ska jag göra om jag upplever tinnitus medan jag tar atorvastatin?

Om du upplever tinnitus medan du tar atorvastatin, bör du kontakta din läkare. De kan utvärdera din situation och bestämma om atorvastatin är den främsta orsaken till dina symtom. Om det är det, finns det andra alternativa behandlingar ni kan överväga.

Vanliga frågor om atorvastatin och tinnitus

Kan atorvastatin orsaka permanent tinnitus?
Det finns inte tillräckligt med bevis för att fastställa om atorvastatin orsakar permanent tinnitus. Om du upplever tinnitus medan du tar atorvastatin, bör du kontakta din läkare för att utvärdera dina symtom.

Vilka andra biverkningar kan atorvastatin orsaka?
Atorvastatin kan orsaka olika biverkningar, inklusive muskelsmärta, matsmältningsproblem och huvudvärk. Om du upplever några ovanliga symptom eller biverkningar när du tar atorvastatin bör du kontakta din läkare.

Kan jag fortsätta ta atorvastatin om jag upplever tinnitus?
Om du upplever tinnitus medan du tar atorvastatin bör du kontakta din läkare. De kan utvärdera din situation och bestämma om atorvastatin är den främsta orsaken till dina symtom. Om det är det, kan de diskutera alternativa behandlingar med dig.

Kan högt blodtryck orsaka tinnitus?
Ja, högt blodtryck kan orsaka tinnitus. Om du upplever tinnitus bör du tala med din läkare för att utvärdera orsaken till dina symtom och få lämplig behandling.

Vilka livsstilsförändringar kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna?
Att äta en hälsosam kost, öka fysisk aktivitet och undvika rökning är alla viktiga livsstilsförändringar som kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Din läkare kan ge dig råd om specifika livsstilsförändringar som är lämpliga för dig.

Är atorvastatin effektivt för att sänka kolesterolnivåerna?
Ja, atorvastatin är effektivt för att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Det är viktigt att ta medicinen enligt instruktionerna från din läkare och följa eventuella rekommenderade livsstilsförändringar för att uppnå bästa möjliga resultat.

LÄS MER

Vilka läkemedel kan orsaka tinnitus?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

29 februari 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.