14 augusti 2022
Search
Generic filters

Placebo

Placebo kallas också sockerpiller och är det som används i medicinska studier för att kartlägga ett nytt preparats effekter.

Exempelvis kan 100 personer få det nya läkemedlet som ska testas, med den aktiva substansen. I den andra gruppen får 100 personer istället placebo, alltså inaktivt sockerpiller. Personerna i de olika grupperna vet inte vilket av preparaten får – det styrs av slumpen.

Placebo kallas också sockerpiller och är det som används i medicinska studier för att kartlägga ett nytt preparats effekter.Efter studietiden jämförs resultaten; personerna som fick den aktiva substansen kanske blev friska fortare, dog i mindre utsträckning, eller fick lägre blodtryck, eller vad man nu studerade – jämfört med personerna i placebogruppen.

Då brukar man säga att det studerade läkemedlet är bättre – eller sämre – än placebo, beroende på utfallet i de olika grupperna.

Forskning kring placeboeffekt har visat att bara vetskapen om att få en behandling (även om det är sockerpiller, saltlösning, att någon tittar på och undersöker knät, eller något annat) gör att man mår bättre. Det är placeboeffekt. En gynnsam effekt vid behandlingen av en persons åkomma eller sjukdom som uppnås med en egentligen, för personen ovetande, fysiologiskt verkningslös behandling eller medicin, enligt Wikipedia.

Motsatsen till placebo är nocebo. Om placebo ger en positiv effekt på hälsa och välbefinnande genom förväntanseffekter och annat, så är nocebo den motsvarande, negativa effekten. Nocebo infinner sig när man har negativa förväntningar på en behandling, och kan uppstå både vid overksam behandling och vid behandling med en verksam substans. En verksam substans som har vetenskapligt stöd verkar dock i kroppen trots nocebo, enligt Vetenskap och Folkbildning.

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 1 040 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.