5 mars 2024
äter kosttillskott
Nästan hälften av de som äter kosttillskott är osäkra på om det behövs.

148

Hälften av de som äter kosttillskott är osäkra om det behövs

En ny Sifo-undersökning visar att nästan 60 procent äter kosttillskott – men att närmare hälften av dessa är osäkra på om det behövs. En allsidig kost är viktig för att man ska få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, men ibland kan man ändå behöva addera olika typer av kosttillskott för att exempelvis få i sig viktiga vitaminer och mineraler.

Kosttillskott kan vara ett bra komplement, men många är osäkra på om de verkligen behöver de tillskott som de tar. Det är inte alltid lätt att veta vad kroppen behöver och då kan man exempelvis vända sig till vården eller till sitt apotek för att få rådgivning.

– För många räcker det med att äta allsidigt för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Det kan handla om tillskott med folsyra och järn i samband med graviditet, eller extra kalcium som fyller på depåerna när man blir äldre. Väljer du bort viss kost eller är matallergiker kan det vara bra att komplettera med extra omega-3 eller specifika vitaminer och mineraler för att säkra upp att du får i dig det du behöver för att må bra, säger Annika Svedberg, chefsapotekare hos Apotek Hjärtat.

En Sifo-undersökning visar att nästan sex av tio (58 procent) äter kosttillskott. Närmare hälften av dessa (47 procent) är osäkra på om de verkligen behöver de kosttillskott som de tar. 81 procent av samtliga respondenter uppger även att de tror att de får i sig de näringsämnen de behöver genom kosten.

Det kan uppstå brist på vissa ämnen i kroppen i samband med att man väljer bort viss typ av mat. För personer om väljer bort kött kan det kan det till exempel vara en god idé att fylla på med extra järn.

Flest vänder sig till nätet för information och rådgivning

Att söka på nätet är det vanligaste sättet att hitta information och få rådgivning om kosttillskott, enligt Sifo-undersökningen. Närmare fyra av tio (38 procent) använder sig av Google för att söka information om kosttillskott, därefter är det vanligt att vända sig till 1177 (detta uppger 25 procent), sitt apotek (25 procent) och sin vårdcentral (20 procent).

– Det verkar finnas en osäkerhet kring vilken typ av kosttillskott man bör ta och när man behöver det. På apotek kan våra kunniga medarbetare ge rådgivning kring vilka kosttillskott man kan behöva och hur man ska ta dem för att få ut bäst effekt, fortsätter Annika Svedberg.

Undersökningens resultat i korthet

  • Närmare sex av tio (58 procent) uppger att de äter kosttillskott regelbundet (29 procent) eller ibland (29 procent).
  • Närmare hälften, 47 procent, av respondenterna som uppger att de konsumerar kosttillskott vet inte om de verkligen behöver ta de tillskott som de tar.
  • 46 procent av de som regelbundet tar kosttillskott tror att de hade kunnat ändra sin kost för att få i sig viktiga näringsämnen.
  • 81 procent av respondenterna svarar att de tror sig få i sig de näringsämnen de behöver genom kosten.
  • Att Googla är det vanligaste sättet att hitta information och få rådgivning om kosttillskott (38 procent). Därefter är det vanligt att vända sig till 1177 (25 procent), sitt apotek (25 procent) och sin vårdcentral (20 procent).
  • Vanligast är det att man tar vitaminer, detta uppger hälften av de tillfrågade som tar tillskott. Multivitamin är även vanligt förekommande, detta uppger 39 procent.

LÄS MER: Allt du behöver veta om kosttillskott

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2021.

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

5 mars 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.