23 juni 2024
Det är ingen risk att dosen koppar ska bli för hög för levern.
Det är ingen risk att dosen koppar ska bli för hög för levern. Foto: Jerzy Górecki from Pixabay

211

Kan det bli för mycket koppar för levern?

Jag har torr AMD och går på täta kontroller då man ser en risk för våt AMD. Jag äter på eget initiativ Optivital. Jag tar även 30 mg Omeprazol fördelat på morgon och kväll. Kompletterar med Andapsin och Gaviscon vb. För hypotyreos tar jag också Levaxin.

Kan kombinationen bli för mycket för levern, med tanke på t ex dosen koppar?

Jag har även hört att antioxidanter kan trigga igång vissa tumörer och har förstått det som att man pga detta tog bort Betakaroten från det ursprungliga receptet då man gjorde AREDS studien som Optivital bygger på. Men hur är det med övriga antioxidanter i stora doser och cancer risk?

Jag ringde tidigare till Soflin Farma, tillverkaren av Optivital och frågade om ev biverkningar vilket där inte skall vara enligt dem. Han sa att det var skillnad på naturliga antioxidanter och syntetiska. Menade att betakaroten var syntetiskt och därför cancerframkallande till skillnad från övriga ingredienserna. Hur vet man vilken sort C och E vitamin det är? Finns det verkligen “naturliga” vitaminer i tablettform?

Orolig

Nej, det är ingen risk att dosen koppar ska bli för hög för levern.

Dosen koppar i Optivital är 2 mg. Livsmedelsverket har tillsammans med den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har satt en övre gräns för acceptabelt intag på 5 mg per dag så det ska inte vara någon fara.

Vad jag känner till och har hört, och läst mig till, så plockade man precis som du skriver bort betakaroten när man gjorde AREDS2-studien. Detta ersattes med lutein och zeaxanthin, och resultatet av studien visade att det minskade risken för före detta rökare att utveckla lungcancer. Här finns en bra text om det.

Så till din nästa fråga; hur är det med övriga antioxidanter i stora doser och cancerrisk?

Det finns forskning som visar att antioxidanter i form av framförallt E-, A- och C-vitamin, faktiskt kan få cancerceller att sprida sig. Det är forskning på möss visserligen, men vissa små studier finns även på människor. Cancerfonden har bra information om antioxidanter och cancer.

Avslutningsvis din sista fråga om naturliga antioxidanter och syntetiska. Jag vet inte säkert men jag tror inte att det ska vara någon skillnad på naturliga och syntetiska antioxidanter. Det är trots allt en kemisk molekyl som inte är jättestor, som är förhållandevis “enkel” att tillverka syntetiskt.

Samtidigt har jag sett rapporter om att syntetiskt betakaroten skulle vara sämre för t ex rökare. Läs mer om betakaroten hos Livsmedelsverket. Där kan du också läsa mer om koppar.

Enda sättet att veta säkert om det är naturligt eller syntetiskt vitamin etc i kosttillskotten är att fråga tillverkaren. Men jag skulle gissa att det till största delen är syntetiskt, eftersom det sannolikt är billigare att tillverka, istället för att utvinna t ex C-vitamin ur citrusfrukter, isolera och göra en tablett av det.

Därför brukar jag alltid svara att man ska försöka få i sig det man behöver via kosten.

LÄS MER

Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 20 maj 2021 @ 13:12

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.