Nej, det är ingen risk att dosen koppar ska bli för hög för levern.
Dosen koppar i Optivital är 2 mg. Livsmedelsverket har tillsammans med den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har satt en övre gräns för acceptabelt intag på 5 mg per dag så det ska inte vara någon fara.
Vad jag känner till och har hört, och läst mig till, så plockade man precis som du skriver bort betakaroten när man gjorde AREDS2-studien. Detta ersattes med lutein och zeaxanthin, och resultatet av studien visade att det minskade risken för före detta rökare att utveckla lungcancer. Här finns en bra text om det.
Så till din nästa fråga; hur är det med övriga antioxidanter i stora doser och cancerrisk?
Det finns forskning som visar att antioxidanter i form av framförallt E-, A- och C-vitamin, faktiskt kan få cancerceller att sprida sig. Det är forskning på möss visserligen, men vissa små studier finns även på människor. Cancerfonden har bra information om antioxidanter och cancer.
Avslutningsvis din sista fråga om naturliga antioxidanter och syntetiska. Jag vet inte säkert men jag tror inte att det ska vara någon skillnad på naturliga och syntetiska antioxidanter. Det är trots allt en kemisk molekyl som inte är jättestor, som är förhållandevis “enkel” att tillverka syntetiskt.
Samtidigt har jag sett rapporter om att syntetiskt betakaroten skulle vara sämre för t ex rökare. Läs mer om betakaroten hos Livsmedelsverket. Där kan du också läsa mer om koppar.
Enda sättet att veta säkert om det är naturligt eller syntetiskt vitamin etc i kosttillskotten är att fråga tillverkaren. Men jag skulle gissa att det till största delen är syntetiskt, eftersom det sannolikt är billigare att tillverka, istället för att utvinna t ex C-vitamin ur citrusfrukter, isolera och göra en tablett av det.
Därför brukar jag alltid svara att man ska försöka få i sig det man behöver via kosten.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.