6 juni 2023
cancerceller
Antioxidanter kan fungera som raketbränsle för cancerceller. Foto: freepik - www.freepik.com

313

”Kosttillskott är raketbränsle för cancerceller”

Antioxidanter är ämnen som oskadliggör ämnen som kallas fria radikaler och som kan orsaka cancer. Det är känt sedan länge och har gett upphov till tanken att man kan minska risken att drabbas av cancer genom att äta mycket antioxidanter.

Men tvärtom kan antioxidanter fungera som raketbränsle för cancerceller, konstaterar Martin Bergö, cancerforskare och professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet i en intervju med Cancerfonden:

– För en person som har en tumör kan antioxidanter göra att cancern utvecklas betydligt snabbare. Det gäller även odiagnostiserade tumörer. En rökare till exempel kan ha en lungtumör i tio år innan den upptäcks. Äter man då stora mängder antioxidanter kan cancern stimuleras att växa, säger Martin Bergö.

I en studie* som gjordes i Finland på 1980-talet och fram till 1993 delades 29 133 rökande män i åldrarna 50-69 år in i fyra grupper. En grupp fick E-vitamin, en fick betakaroten, en tredje grupp fick både E-vitamin och betakaroten medan den fjärde gruppen fick placebo/overksamma tabletter.

Forskarna hoppades kunna visa att antioxidanter kan minska risken för lungcancer. Men i gruppen som fick antioxidanter ökade istället lungcancern. Studien fick avbrytas för att deltagare som fick betakaroten diagnostiserades med lungcancer i större utsträckning än de som fick placebo.

I en annan studie* valdes slumpmässigt 35 533 män över 50 år i Nordamerika ut och delades in i fyra grupper. En grupp fick selen, en annan fick E-vitmanin, en tredje fick både selen och E-vitamin medan den fjärde gruppen fick placebo.

Studien avbröts i förtid då männen som åt kosttillskott med E-vitamin diagnostiserades med prostatacancer i högre utsträckning än de som fick placebo.

Det finns, enligt Martin Bergö, flera andra studier och undersökningar som sammantaget visar att antioxidanter i kliniska studier har orsakat betydligt fler cancerfall och dödsfall än vad de har bidragit till bättre hälsa.

Martin Bergös forskning visar att antioxidanter påskyndar cancer, vilket kan förklaras av att cancerceller producerar höga nivåer av skadliga fria radikaler som kan bromsa cancercellernas framfart. När antioxidanterna bekämpar de fria radikalerna så släpper bromsen och cancercellerna kan ta fart.

– Tar man då extra antioxidanter skyddas visserligen alla friska celler, men samtidigt kan man hjälpa cancercellerna att växa.

Han menar att man istället ska äta frukt och grönt. Då får man i sig det man behöver – och inte för mycket.

*Källa: Cancerfonden

LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som 957 andra och prenumerera på nyhetsbrevet. Det är gratis!

Varje onsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

6 juni 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.