Livsmedelsverket beskriver kosttillskott som vitaminer och mineraler i koncentrerad form, som är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, vätska eller liknande. Även aminosyror, essentiella fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott.
Livsmedelsverket menar dock att undersökningar av våra kostvanor visar att de allra flesta människor i Sverige får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten. För de allra flesta finns det alltså inget behov av extra kosttillskott.
De som dock kan behöva kosttillskott är barn upp till två års ålder (D-vitamin), kvinnor som kan tänkas bli gravida (folsyra), äldre som inte regelbundet vistas ute (D-vitamin) och veganer (vitamin B12 och D-vitamin).
Sedan finns det trots allt människor som provar och upplever att de mår bättre av att ta kosttillskott.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 19 2015.
LÄS MER: Vågar jag köpa kosttillskott genom Synergy Worldwide?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.