27 september 2022
Search
Generic filters
diklofenaks miljöpåverkan

293

Apoteken ska informera om diklofenaks miljöpåverkan

Runt 1 400 av Sveriges apotek ska informera om att det smärtstillande läkemedlet diklofenak påverkar miljön. Skyltar på hyllkanterna på apoteken kommer att informera om att substansen påverkar miljön negativt och därför bör användas med eftertanke. Överenskommelsen gäller både försäljning i butik och e-handel.

Diklofenak är ett populärt smärtstillande läkemedel som idag säljs både på apotek och i övrig handel. I vissa fall är diklofenak ett bra läkemedel som hjälper mot smärta, men substansen har också en miljöpåverkan som kunderna bör vara informerade om.

– Apotekens kompetenta personal hjälper kunder varje dag att välja rätt receptfria läkemedel. Vi kan se att miljöpåverkan är viktigt för allt fler av apotekens kunder och branschen vill bidra till att minska läkemedels påverkan på miljö säger Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Sverige har sedan 2015 lagstiftning på hur mycket diklofenak som får släppas ut i våra vatten. Dessa värden överskrids dock idag.

Många landsting har redan tagit bort diklofenak från sina rekommendationslistor på förskrivna läkemedel på grund av de miljöbelastande egenskaperna. Läkemedelsverket som godkänner läkemedel i Sverige vill se en regeländring så att miljöhänsyn kan tas vid godkännande även för humanläkemedel. Detta är inte möjligt i dag.

LÄS MER: Kan jag ta diklofenak med medicin för blodtrycket?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.