27 september 2022
Search
Generic filters
tvinga
Läkaren kan inte tvinga dig att ta din medicin.

1 048

Kan läkaren tvinga mig att ta medicinen?

Jag har två frågor gällande användningen av oxkarbazepin. På bipacksedeln står det att etanolhaltiga drycker bör undvikas i den mån det är möjligt eftersom alkohol kan påverka medicinen. Detta står på många mediciner och därför undrar jag hur noggrant det verkligen är; är det absolut livsviktigt att avhålla sig från etanolhaltiga drycker eller kan man dricka i viss mängd?

Den andra frågan är om en läkare har rättighet att tvinga mig att ta en medicin om jag själv anser att mitt liv är bättre utan den. Jag har varit tydlig med läkaren att jag inte vill ha någon medicinering till dessa migränattacker/epilepsiattacker, eftersom jag mår bättre och känner mig tryggare utan någon medicin. Dock blev jag tvungen att påbörja medicineringen och jag undrar, kan jag sluta ta medicinen om jag vet hur jag ska gå tillväga när jag trappar ner dosen? Jag har haft medicinen en gång tidigare och då avslutades medicineringen på min begäran efter 7 månader. Nu vet jag hur jag ska gå tillväga utan läkarens instruktioner.

Kan jag göra det?

Jessica

Nej, det är inte absolut livsviktigt att avstå från alkohol (etanol).

Så här står det i Fass: “Försiktighet måste iakttas vid alkoholförtäring i kombination med oxkarbazepin behandling, på grund av möjlig additiv sederande effekt.”

Oxkarbazepin kan göra dig trött (sederande effekt). Det kan alkohol också göra och om du tar dessa båda samtidigt kan effekten förstärkas. Du kan nog dricka lite alkohol men jag rekommenderar att du tar det försiktigt och känner efter.

Ingen kan tvinga dig

Nej, läkaren kan inte tvinga dig att ta din medicin om du tycker att ditt liv blir bättre utan den. Däremot är det viktigt att du inser vad som kan hända om du inte tar din medicin, att risken för att få attacker av migrän eller epilepsi kan öka.

Jag tycker inte att du ska sätta ut medicinen innan du pratar med läkaren – för säkerhets skull.

LÄS MER: Kan jag ta medicinerna vid fibromyalgi och migrän?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 8 juni 2015 @ 10:59

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.