Samtal med en apotekare efter nyinsättning av hjärtmedicin minskade problem som patienterna upplevde med sina läkemedel, visar ny norsk studie.
Just nu testas olika farmacevtiska tjänster på en del svenska apotek, inför ett kommande införande. Farmacevtiska tjänster finns redan i andra länder, bland annat Norge och Danmark, där apoteken får ersättning från staten för att på ett strukturerat sätt hjälpa människor med sina läkemedel genom samtal, vägledning och konkreta instruktioner.
Patienter som börjar med en ny kronisk medicinering har ofta många frågor och funderingar, upplever biverkningar och interaktioner samt, ibland, tvivel kring nyttan av behandlingen. Det är något som den farmaceutiska tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal som ska börja testas i Sverige senare i höst är tänkt att avhjälpa.
Nu visar en färsk undersökning ifrån Norge att sådana samtal fungerar. I Norge har dessa samtal, som där kallas Medisinstart, funnits tillgängliga som en standardtjänst på de flesta av landets apotek sedan maj 2018.
600 personer fick två samtal med specialtränade apotekare. Det första samtalet hölls en till två veckor efter att de hämtat ut sin nya medicin och det andra tre till fem veckor efter uthämtandet. Drygt hälften av patienterna, 52,4 procent, rapporterade att det upplevde något problem med sina nya läkemedel. Det handlade i huvudsak om biverkningar, avvikande från ordinationen och interaktioner. Vid det andra samtalet hade andelen som fortfarande upplevde samma typ av problem i det närmaste halverats till 27,5 procent, samtidigt som nya problem hade uppkommit vilket gjorde att totalt 43,1 procent rapporterade läkemedelsproblem vid det andra samtalet. Det innebär ändå en signifikant minskning av antalet problem, enligt studien.
Faktorer som förutspådde läkemedelsproblem var kvinnligt kön, hög oro för medicineringen vid behandlingsstart samt antalet nya läkemedel.
En övervägande majoritet av deltagarna var mycket nöjda (87,9 procent), kände att de fick svar på sina frågor (87,9 procent) och skulle gärna utnyttja tjänsten igen vid en annan nyinsättning (63,5 procent). Mest nöjda var kvinnor, äldre, de som haft ett fysiskt samtal snarare än ett över telefon och de som haft ett längre första samtal.
Källa: Svensk Farmaci.
LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner