20 juni 2024
minskade problem
Samtal på apotek minskade problem med nya läkemedel. Foto: gpointstudio - www.freepik.com

81

Samtal på apotek minskade problem med nya läkemedel

Samtal med en apotekare efter nyinsättning av hjärtmedicin minskade problem som patienterna upplevde med sina läkemedel, visar ny norsk studie.

Just nu testas olika farmacevtiska tjänster på en del svenska apotek, inför ett kommande införande. Farmacevtiska tjänster finns redan i andra länder, bland annat Norge och Danmark, där apoteken får ersättning från staten för att på ett strukturerat sätt hjälpa människor med sina läkemedel genom samtal, vägledning och konkreta instruktioner.

Patienter som börjar med en ny kronisk medicinering har ofta många frågor och funderingar, upplever biverkningar och interaktioner samt, ibland, tvivel kring nyttan av behandlingen. Det är något som den farmaceutiska tjänsten Apotekens Läkemedelssamtal som ska börja testas i Sverige senare i höst är tänkt att avhjälpa.

Nu visar en färsk undersökning ifrån Norge att sådana samtal fungerar. I Norge har dessa samtal, som där kallas Medisinstart, funnits tillgängliga som en standardtjänst på de flesta av landets apotek sedan maj 2018.

600 personer fick två samtal med specialtränade apotekare. Det första samtalet hölls en till två veckor efter att de hämtat ut sin nya medicin och det andra tre till fem veckor efter uthämtandet. Drygt hälften av patienterna, 52,4 procent, rapporterade att det upplevde något problem med sina nya läkemedel. Det handlade i huvudsak om biverkningar, avvikande från ordinationen och interaktioner. Vid det andra samtalet hade andelen som fortfarande upplevde samma typ av problem i det närmaste halverats till 27,5 procent, samtidigt som nya problem hade uppkommit vilket gjorde att totalt 43,1 procent rapporterade läkemedelsproblem vid det andra samtalet. Det innebär ändå en signifikant minskning av antalet problem, enligt studien.

Faktorer som förutspådde läkemedelsproblem var kvinnligt kön, hög oro för medicineringen vid behandlingsstart samt antalet nya läkemedel.

En övervägande majoritet av deltagarna var mycket nöjda (87,9 procent), kände att de fick svar på sina frågor (87,9 procent) och skulle gärna utnyttja tjänsten igen vid en annan nyinsättning (63,5 procent). Mest nöjda var kvinnor, äldre, de som haft ett fysiskt samtal snarare än ett över telefon och de som haft ett längre första samtal.

Källa: Svensk Farmaci.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Liknande artiklar

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

20 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.