Region Skånes rabattavtal för RA-läkemedlet Cimzia strider mot svensk lag, beslutade TLV. En vecka senare meddelade Region Skåne att man överklagar TLV:s beslut.
Under åren 2012-2015 pågick en ”strid” om så kallade nya dyra läkemedel. Bland annat det då nya Cimzia (certolizumab), som används för att behandla bland annat reuamtoid artrit, det som allmänt kallas reumatism. För att klara av de höga kostnaderna ville en del regioner, bland annat Skåne, förhandla fram rabatter. Och fick också detta.
Men de svenska myndigheterna, med TLV i spetsen, överklagade detta, med hänvisning till att läkemedel ska kosta lika mycket i hela landet.
Kostnaden för att behandla en RA-patient med ett biologiskt läkemedel ligger på ca 130 000 kr per år. Eftersom behandlingen är både effektiv och kostsam enligt Region Skåne, och för att möta det utökade behovet av TNF-alfahämmare hos Skånes reumatiker, gick Region Skåne i januari 2012 ut med en frivillig rabattförfrågan till de tillverkande läkemedelsföretagen. Ett avtal tecknades med UCB Pharma, som tillverkar Cimzia, som innebär att ytterligare 50 skånska patienter kan behandlas utan ökade kostnader.
Kammarrätten i Göteborg kom aommaren 2015 fram till att rabattavtalet inte stred mot lagen om offentlig upphandling. Däremot beslutade TLV i förra veckan att avtalet strider mot lagen om läkemedelsförmåner. Vilket Region Skåne nu alltså överklagar till förvaltningsrätten.
Så här gick det till slut
TLV:s beslut att förbjuda landsting att ingå prisöverenskommelser med läkemedelsföretag om läkemedel saknar stöd i författningen. Samtidigt hade TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som beslutar om priser och subventioner på läkemedel), utvecklat en modell med så kallade trepartsöverläggningar. I dessa överläggningar förhandlar TLV, läkemedelsföretagen och regionerna gemensamt fram en rabatt som gäller i hela landet. Läs mer här.
Precis som Skåne önskade fick man lägre priser så att fler människor kan behandlas.
På senare år har också så kallade biosimilarer, billigare kopior av komplexa biologiska läkemedel, blivit allt vanligare när patenten går ut. Det gör också att fler patienter kan få behandling med dessa läkemedel som i många fall kan ha en väldigt bra effekt på sjukdomen.
LÄS MER: Måste jag sluta med Cimzia om jag vill skaffa barn?
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den