22 maj 2024
svårt att svälja tabletter
Det finns flera bra knep att ta till om du har svårt att svälja tabletter. Water photo created by wayhomestudio - www.freepik.com

4 245

Jag har svårt att svälja tabletter – vad ska jag göra?

Jag kommer förmodligen behöva ta medicin framöver, för resten av livet. Mitt problem är att jag har så fruktansvärt svårt att svälja tabletter och kapslar. 

Vad kan jag göra för att lättare kunna svälja mina mediciner?

Ulla

Ja, det är ganska många som upplever att det är svårt att svälja tabletter och kapslar, så du är verkligen inte ensam om det.

Det kan vara så många som en tredjedel som upplever detta.

Det enkla svaret vore att dela eller krossa tabletterna, och ibland går det bra. Men ofta går inte det eftersom medicinens verkan och effekt då kan påverkas eller försvinna helt. Kolla bipacksedeln.

Då får man ta till andra knep om det är svårt att svälja tabletter:

  • Försök att alltid skölja ner dina tabletter med ett glas vatten eller någon annan dryck som du tycker om. För att underlätta att svälja kan du också ta ett glas före tabletten för att fukta munnen och strupen.
  • Om det är svårt att svälja tabletten med vatten kan det vara lättare att svälja ner den med något trögflytande som saftsoppa, nyponsoppa eller kräm.
  • Blanda tabletten/pillret/kapseln i mat, glass eller något annat. Läs dock bipacksedeln noga innan du gör detta. Vissa läkemedel ska inte tas ihop med mat, vissa antibiotika ska inte tas med mejeriprodukter.
  • Prata med läkaren om detta. I många fall finns läkemedlet i en annan form, t ex andra sorts tabletter eller i flytande form. Det kan vara så att det läkemedlet som du behöver finns i en form med en glansigare yta som gör det lättare att svälja.

Slutligen finns det en produkt som heter MedCoat som finns på apoteken. Det är ett tablettöverdrag som du trycker tabletten igenom. Då skapas ett överdrag (dragering) som gör tabletter lättare att svälja och ger dem en behaglig smak. MedCoat-överdraget blir halt i munnen och innehåller salivstimulerande ämnen vilket gör tabletter lättare att svälja. Drageringen kamouflerar även tabletters smak och ger dem en ny och god smak av citrus. MedCoat kan användas då man har svårt att svälja en tablett eller kapsel eller då man upplever att en tablett smakar illa.

Forskning underlättar när det är svårt att svälja tabletter

För några år sedan gjorde tyska forskare en studie på just detta, när det är svårt att svälja tabletter och kapslar. Och de har kommit fram till två metoder som kan fungera. De kallas “luta sig framåt-tekniken” och “flask-metoden”

I studien fick 151 personer testa att svälja piller, tabletter och kapslar i olika former.

Ja, det är ganska många som upplever att det är svårt att svälja tabletter och kapslar, så du är verkligen inte ensam om det.
Klicka på bilden för två metoder som underlättar om det är svårt att svälja tabletter.

Med flask-metoden stoppar du in tabletten i munnen, sedan sätter du läpparna runt en vattenflaska. Därefter dricker du, utan att släppa in någon luft. Resultatet ska, enligt studien, vara att pillret går ner lätt som en plätt. Två tredjedelar av de som tidigare upplevt problem uppgav att det blev enklare med flask-metoden.

Även luta sig framåt-tekniken visade sig fungera. I många fall känns det naturligare att luta huvudet bakåt, men här är det precis tvärtom. Personerna fick lägga in pillret i munnen och ta en klunk vatten utan att svälja omgående. Sedan lutade de huvudet framåt, med hakan mot bröstet, och svalde sedan. Hela 91 procent av de som tidigare haft svårigheter att svälja sa att metoden fungerade bra, skriver Nyheter24.

Nyheter 24 och LA Times har skrivit om studien som publicerades i den medicinska tidskriften Annals of Family Medicine.

LÄS MER

7 tips för att förbereda sig inför ett läkarbesök

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 29 mars 2021 @ 13:41

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.