27 september 2022
Search
Generic filters
priser läkemedel
Foto: Steve Buissinne från Pixabay

56

Svenska priser på läkemedel bland de lägsta i Europa

De svenska läkemedelspriserna fortsätter att ligga på en låg nivå jämfört med 19 andra europeiska länder. Det framgår av en rapport från TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Priserna på läkemedel där det inte finns konkurrerande preparat har sjunkit jämfört med andra länder och den främsta förklaringen till detta är att Sveriges krona har försvagats. För läkemedel med konkurrens har priserna ökat trots en svag krona. Dessa priser är dock fortsatt bland de lägsta i Europa.

För läkemedel utan konkurrens har Sveriges priser sjunkit med omkring 17 procentenheter mellan 2014 och 2019 gentemot europeiska länder. Omkring 60 procent av denna förändring beror på förändringen i valutakurserna, alltså genom att kronan blivit svagare, och omkring 40 procent på förändringar i listpriserna. Av de 20 länderna i jämförelsen har 11 länder högre läkemedelspriser än Sverige. För läkemedel med konkurrens, det vill säga läkemedel inom det svenska periodens vara-systemet, har priserna ökat de senaste åren jämfört med andra länder. Sverige har dock, tillsammans med Danmark och Nederländerna, de lägsta priserna i Europa för dessa läkemedel.

Analysen bygger på nationella listpriser på AIP-nivå (apotekens inköpspris). Analysen jämför prisnivån på läkemedel som används i den svenska öppenvården med 19 andra europeiska länder: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Källa: TLV

Läs mer: Är det klokt att apoteket byter läkemedlet varje gång?

 

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.