30 september 2023
citodon
Citodon varje dag under 18 månader kommer att skapa ett beroende. Foto: freepik - www.freepik.com

205

Hur länge sitter beroende av Citodon kvar?

Jag har en nära vän som har problem med Asperger och add, samt div ångest, neurofysisk hjärnskada med insomni som följd. 
Vännen har ätit Citodon under 18 månader (4-6st/dag). Nu har hen stått utan i fem dagar, och nu mår hen så dåligt att ens svara i telefon är omöjligt (denna person har ett högst tydligt missbruksbeteende). Personen tar också Lyrica, Sobril, Circadin, Voxra och Inderal. 
Jag har själv stått på maxdos oxycondon+oxycontin+feltanylplåster under två års tid efter att krossat två ryggkotor, den behandlingen satte jag ut helt utan uttrappning och efter de första tre dygnen så var den andra veckan att klassa som problemfri. Men så klart att vissa har förmågan att frikoppla smärta och andra lider av skoskav.
Men 4-5 dygn och en då pass svag opioid så borde väl den värsta perioden vara över va?
Har själv även slutat med bensodiazepiner utan minsta problem efter ca 10 år på stesolid, nitrazepam och stillnoct, men jag vägrar beroende medans denna person skapar beroende på allt från mat till narkotika. 
 

Dr Dängroth

Ja, Citodon varje dag under 18 månader kommer att skapa ett beroende. Sedan går det olika lätt för olika människor att avsluta en sådan behandling, eller beroende.
Det kan underlätta att trappa ner behandlingen över några veckor istället för att avsluta tvärt (som jag förstod att din vän hade gjort).
I den utmärkta boken Fas-UT beskrivs hur man kan trappa ner behandlingen. Om man står på maxdos Citodon (2 tabl 4 gånger per dag) börjar man med att trappa ner till 1 tablett 4 gånger per dag i 1-2 veckor. Sedan går man ner till 1 tablett Citodon 2 gånger per dag 1-2 veckor, för att sedan avsluta. Om det behövs kan man ta det ännu lugnare.
Det tar längre tid men sannolikt blir det mindre problem av att må dåligt.
LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan
 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.