2 juni 2023
beroende Lyrica
Alla kan bli beroende av läkemedel som Lyrica. Foto: rawpixel.com - www.freepik.com

227

Kan jag bli beroende av Lyrica för nervsmärtor?

Jag har fått utskrivet Lyrica av min läkare för nervsmärtor. 

Men jag är väldigt osäker på om jag vill ta dem pga risk för beroende. 

Har aldrig haft problem med det tidigare, men vill inte utsätta mig själv för den risken. 

Vad har du för erfarenhet? Hur stor är risken? Finns det något annat för nervsmärtor som inte har hög risk för beroende?

 

Åsa

Vem som helst kan bli beroende av läkemedel, som Lyrica. Men det betyder inte att alla blir det. Ett läkemedelsberoende blir tydligt först efter att du har använt ett beroendeframkallande läkemedel en tid.

Om du använder sömntabletter, starka värktabletter eller lugnande läkemedel över en längre tid så kan din användning mer eller mindre omärkligt gå över i ett beroende. Därför ska man använda dessa läkemedel i så låg dos som möjligt, under så kort tid som möjligt.

Pregabalin kan förbättra sömnen, minska smärta och hjälpa personer som lider av fibromyalgi att återfå funktioner i sin dagliga rutin. Det är dock ett beroendeframkallande läkemedel, om än med låg potential. Jämfört med starkt beroendeframkallande substanser som heroin och oxikodon, är pregabalin mindre potent. Exakt hur beroendeframkallande det känner man inte riktigt till.

Rekommenderad inledande dos vid neuropatisk smärta (nervsmärta) 150 mg per dag uppdelat på två eller tre doseringstillfällen. Baserat på den enskilda personens svar och tolerans kan dosen ökas till 300 mg per dag efter ett intervall på 3-7 dagar, och vid behov kan dosen ökas till maximalt 600 mg per dag efter ett ytterligare 7-dagars intervall. Du bör sträva efter lägsta möjliga effektiva dos.

Lyrica (pregabalin) tillhör i det här sammanhanget gruppen ”Övriga beroendeframkallande läkemedel”. Om du använder dessa läkemedel så är det här vanliga abstinensbesvär eller oönskade symtom:

  • sjukdomskänsla som vid influensa
  • huvudvärk
  • svettningar
  • yrsel
  • sömnlöshet
  • ångest
  • illamående

Du bör inte ta andra liknande läkemedel som påverkar hjärnan och CNS-systemet under tiden du tar Lyrica. Du bör begränsa ditt intag av alkohol också, eftersom det kan öka risken för biverkningar och risken att utveckla ett beroende.

Så kan du minska risken att bli beroende av Lyrica

För att minska risken för att du ska utveckla ett beroende är det viktigt att du alltid följer den ordination du har fått av läkaren. Denna ordination  informerar dig om hur mycket och hur ofta du ska ta läkemedlet. Ändra inte dosen på eget initiativ.

Olika läkemedel ger olika symtom på läkemedelsberoende. Hur lång tid det tar innan du blir beroende beror också på vilket läkemedel du tar. Ofta är det först när du försöker sluta som du upptäcker beroendet eller vad du haft för oönskade effekter av läkemedlet.

Återigen, ta inte mer än vad läkaren ordinerar att du ska ta. Ta det inte längre tid heller.

Källa: 1177. se

Läs mer: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

2 juni 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.