29 november 2023
biverkningsrapporteringen
Biverkningsrapporteringen. Foto: Tumisu från Pixabay

210

Biverkningsrapporteringen ökade under 2019

Antalet biverkningsrapporter för läkemedel för männiksor ökade med 46 procent jämfört med 2018. Det visar Läkemedelsverkets årsrapport för biverkningar. Ökningen beror till viss del på utökat samarbete med Giftinformationscentralen kring biverkningsrapporteringen i samband med överdosering.

Det registrerades drygt 11 500 biverkningsrapporter för humanläkemedel 2019. Av dessa rapporter kom 81 procent från den svenska hälso- och sjukvården och 19 procent från konsumenter. För veterinärläkemedel registrerades drygt 600 rapporter inkomna från veterinärer, djurägare och läkemedelsföretag.

Att följa upp säkerheten vid användningen av läkemedel är en av myndighetens huvuduppgifter. Uppföljningen bidrar till bättre och säkrare läkemedel för patienterna och därför är det viktigt att hälso- och sjukvården, djursjukvården och allmänheten rapporterar misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.

– Det är positivt att vi får in fler biverkningsrapporter då det är välkänt att det finns en stor underrapportering. Vår uppmaning till vården och privatpersoner är att fortsätta att rapportera misstänkta biverkningar, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.


Fakta – biverkningsrapportering till Läkemedelsverket 2019

  • För humanläkemedel var de tre vanligast förekommande läkemedelssubstanserna i allvarliga biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården: apixaban, intrauterina preventivmedel med gestagen och rivaroxaban.
  • I allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var de två vanligast förekommande humanläkemedlen intrauterina preventivmedel med gestagen och levotyroxin.
  • Under 2019 tog Läkemedelsverket emot totalt 614 biverkningsrapporter gällande misstänkta biverkningar på läkemedel i veterinärmedicinsk användning. Av dessa rapporter kom 76 procent från veterinärer och 19 procent från djurägare. Resterande 5 procent var rapporter bl a från farmaceuter. 438 rapporter skickades direkt till Läkemedelsverket från rapportören medan 176 rapporter kom via läkemedelsindustrin.

Källa: Läkemedelsverket

LÄS MER: Kan biverkningar komma efter doshöjning?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

29 november 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.