Antalet biverkningsrapporter för läkemedel för männiksor ökade med 46 procent jämfört med 2018. Det visar Läkemedelsverkets årsrapport för biverkningar. Ökningen beror till viss del på utökat samarbete med Giftinformationscentralen kring biverkningsrapporteringen i samband med överdosering.
Det registrerades drygt 11 500 biverkningsrapporter för humanläkemedel 2019. Av dessa rapporter kom 81 procent från den svenska hälso- och sjukvården och 19 procent från konsumenter. För veterinärläkemedel registrerades drygt 600 rapporter inkomna från veterinärer, djurägare och läkemedelsföretag.
Att följa upp säkerheten vid användningen av läkemedel är en av myndighetens huvuduppgifter. Uppföljningen bidrar till bättre och säkrare läkemedel för patienterna och därför är det viktigt att hälso- och sjukvården, djursjukvården och allmänheten rapporterar misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.
– Det är positivt att vi får in fler biverkningsrapporter då det är välkänt att det finns en stor underrapportering. Vår uppmaning till vården och privatpersoner är att fortsätta att rapportera misstänkta biverkningar, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Fakta – biverkningsrapportering till Läkemedelsverket 2019
- För humanläkemedel var de tre vanligast förekommande läkemedelssubstanserna i allvarliga biverkningsrapporter från hälso- och sjukvården: apixaban, intrauterina preventivmedel med gestagen och rivaroxaban.
- I allvarliga biverkningsrapporter från konsumenter var de två vanligast förekommande humanläkemedlen intrauterina preventivmedel med gestagen och levotyroxin.
- Under 2019 tog Läkemedelsverket emot totalt 614 biverkningsrapporter gällande misstänkta biverkningar på läkemedel i veterinärmedicinsk användning. Av dessa rapporter kom 76 procent från veterinärer och 19 procent från djurägare. Resterande 5 procent var rapporter bl a från farmaceuter. 438 rapporter skickades direkt till Läkemedelsverket från rapportören medan 176 rapporter kom via läkemedelsindustrin.
Källa: Läkemedelsverket
LÄS MER: Kan biverkningar komma efter doshöjning?