28 september 2022
Search
Generic filters
dela tabletten
Går det att dela tabletten?

5 126

Kan jag dela tabletten och halvera dosen?

Jag tar Omeprazol Mylan 20 mg två gånger dagligen. Sedan äter jag ett flytande multivitamintillskott som heter Mivitotal Plus som jag tar 30 ml en till två gånger dagligen. Fick allergisk astma som liten som dock försvunnit med åren. Brukar trots det känna av astman vid kraftigare förkylningar. Då behandlar jag med Buventol Easyhaler 100 mikrogram/dos och även vid enstaka fall med Pulmicort.

Jag har en fråga om läkemedlet Metoprolol Sandoz med styrkan 50 mg. Jag har fått det utskrivet för att det ska hjälpa mig att verka emot att jag flera gånger per dag blir kraftigt rödflammig på bland annat bröst, hals, armar och ansikte.

Kan jag dela tabletten?

Jag har inte börjat min behandling ännu då jag har blivit orolig och en aning rädd för biverkningarna som läkemedlet kan ge. Jag har i stort sett hela mitt liv haft lite sämre blodcirkulation då jag ofta är lite små kall speciellt om händer och fötter. Jag har ett ”normalt” blodtryck på ca 125/80 men är rädd att jag ska få för lågt när jag börjar min behandling.

  • Kan jag dela läkemedlet och bara äta en halv tablett 25 mg per dag till och börja med. Eller är inte läkemedlet anpassat så att man får dela det och ta en halv dos?
  • Är det farligt för mig att avbryta behandlingen plötsligt om jag känner av för kraftiga biverkningar? Jag tänker då på att det stod på bipacksedeln att gör man det kan blodtrycket höjas plötslig och man kan få ett kärlkrampsanfall.
Lena

Enligt Fass kan du dela tabletten. Men att du därmed också minskar dosen till hälften tycker jag att du först ska diskutera med din doktor innan du gör det. Metoprolol Sandoz finns även som 25 mg tablett, så det kan vara ett alternativ att läkaren skriver ut en lägre dos till dig.

Utan att känna till detaljer om det du beskriver låter symtomen stressbetingade. Man ger ju betablockerare vid stress exempelvis inför att hålla ett föredrag som ju kan ge liknande symtom.

Att blodtrycket ska sjunka behöver du inte vara särskilt rädd för när det ligger normalt från början. Att avbryta behandlingen plötsligt vid så låg dos och kort behandling är normalt ingen fara.

Däremot är betablockerare inte lämpligt till astmapatienter då det kan försämra astman. Så egentligen är kanske inte betablockerare det optimala för dig. Prata mer med din läkare och berätta för honom/henne att du har astmatiska besvär.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 14 juni 2010 @ 15:47

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

28 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.