kärlkramp gikt
Inga av dessa läkemedel mot kärlkramp har gikt som biverkan. Foto: www.scientificanimations.com

674

Lästid (cirka): < 1 minut

Kan mediciner mot kärlkramp orsaka gikt?

Jag har kärlkramp, och tar varje dag flera mediciner mot det. Men jag misstänker att mina mediciner orsakar gikt. Har exempelvis inte kunnat använda skor på ca 10 veckor.

Däremot får jag inget gehör av läkare att gikten beror på läkemedel. Dricker ej alkohol. Och behandlar med 2 st Allopurinol x 100mg mot just gikt. Trots det har jag stora besvär. 

Om du ser något eller flera mediciner som kan orsaka gikt så är jag tacksam för förslag till andra mediciner. 

Varje dag tar jag:

  • 1 st Metomylan 50 mg
  • 1 st Rosuvastatin 40 mg
  • Imdur 90 mg
  • Trombyl 75 mg
  • Losartan 50 mg

Tar dessutom Suscard 2,5 mg vid förväntad ansträngning

SAC

Generellt ska dina läkemedel mot kärlkramp fungera bra ihop och det finns ingen risk för krockar eller interaktioner mellan dem.

Sen till det här med gikt och om något av dessa läkemedel kan öka eller påverka uppkomsten av gikt. Inget av dessa läkemedel har gikt upptagen som biverkan eller kontraindikation i Fass.

Det finns dock en del rapporter om att betablockerare kan öka halten av urinsyra/urat i blodet. Vid gikt är just halten av urinsyra/urat förhöjd i blodet och det är inte optimalt att då behandla med betablockerare.

Detta är den enda möjliga koppling jag kan hitta bland dina läkemedel och gikt.

Ett behandlingsalternativ som du kan diskutera med din läkare är att prova en annan betablockerare, förslagsvis atenolol (Tenormin 50-100 mg/d).

Ett annat alternativ kan vara ivabradin, som huvudsakligen verkar genom att sänka pulsen med några slag per minut. Det minskar hjärtats syrebehov, speciellt i situationer där det är troligt att ett kärlkrampsanfall uppstår.

Ytterligare ett annat alternativ till betablockerare kan vara en kalciumflödeshämmare, t ex amlodipin 5-10 mg/d eller felodipin 5-10 mg/d.

En annan anledning till att du kan ha besvär av din gikt trots behandlingen med allopurinol är att den dosen du tar om totalt 200 mg per dag är för låg. Enligt Fass är doseringen i lindriga fall 100–200 mg dagligen; i måttliga fall 300–600 mg dagligen, medan man i svåra fall kan använda doser upp till 700–900 mg dagligen. Upp till 300 mg allopurinol kan ges i engångsdos medan högre doser bör delas upp över dagen.

Avslutningsvis tror jag, utan att känna till hela din situation, att ni ska prova att höja dosen på allopurinol, men prata med läkaren om detta.

Hoppas att det löser sig.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 14 juni 2021 @ 13:08

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

6 oktober 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.