1 december 2023
Du blir beroende av Nezeril eftersom näsan vänjer sig.
Du blir beroende av Nezeril eftersom näsan vänjer sig. Foto: piqsels.com

776

Varför blir jag beroende av Nezeril och andra näsdroppar?

Vad är det egentligen i näsdroppar och nässprej som Nezeril och liknande som gör att man inte ska använda dem (de flesta i varje fall) mer än tio dagar?

Jag blir ofta förkyld och täppt i näsan och jag blir som beroende när jag använder Nezeril och liknande.

Karin

Nezeril och andra nässpray är ett bra och effektivt sätt för att snabbt få lindring vid nästäppa. De hjälper nästan genast och underlättar andningen. Men trots att de är receptfria kan de orsaka ett beroende som kan vara besvärligt att bli av med.

Det finns en maxgräns på tio dagar eftersom man ofta blir just “beroende” av avsvällande nässprayer som Nezeril, Otrivin och liknande.

Drar ihop blodkärlen i näsan

När de används vid förkylning och annan nästäppa fungerar de genom att dra ihop blodkärlen och minska svullnaden i näsan. Men om de används längre tid börjar nässlemhinnan vänja sig vid läkemedlet och effekten av medicinen avtar successivt. Slemhinnan irriteras och man blir ännu mer täppt än tidigare. Det som samtidigt sker är att kroppens egna förmåga att dra ihop blodkärlen försämras och när man då slutar med nässprayen får man istället tillbaka nästäppan. Man upplever då att man blir tvungen att fortsätta med nässprayen.

Det finns nässpray som inte är beroendeframkallande

Det finns andra alternativ än Nezeril, som rensar näsan utan att verka avsvällande. Dessa består bara av saltlösning och har inte samma beroendeframkallande effekt. Det finns också nässpray med kortison som har en viss avsvällande effekt utan att vara beroendeframkallande. Effekten dröjer ett par dagar, till skillnad från vanliga förkylningsnässprayer som verkar direkt. Men inte heller denna spray ska missbrukas, eftersom kortison bland annat försvagar nässlemhinnan och kan ge näsblödning. Använd kortisonspray som mest i en månad. Produkter som Nozoil hjälper till att smörja näsan och förebygger torrhet och blödning när du tar kortisonnässpray.

Ta alltid för vana att läsa och följa bipacksedeln innan du använder ett läkemedel.

Bli av med ett nässpraysberoende

Har man blivit beroende av nässpray kan det vara svårt att sluta, eftersom det känns som att man inte kan andas utan det. Det bästa är ändå att försöka sluta helt och hållet. Svullnaden kan då upplevas som värre i några dagar eller till och med veckor innan det börjar gå över. Känslan av att ha svårt att andas kan sitta kvar i månader efter att man har upphört. Håll ut, snart kommer din näsa vara tillbaka till det normala.

Sluta med hjälp av nertrappning eller kortisonnässpray

Vissa upplever att det hjälper att trappa ner dosen. Det är ingenting som rekommenderas, men det kan ha en psykologisk effekt. Det finns exempelvis barnnässpray med en lägre mängd läkemedel per dos du kan börja med. Ett annat alternativ kan istället vara att ta kortisonnässpray. Kortison har också en avsvällande effekt, men inte samma beroendeframkallande effekt som vanliga förkylningsnässprayer. Kom ihåg att kortisonspray behöver användas längre tid innan den har effekt, så fortsätt gärna använda det i minst någon vecka.

Källa: Kronans Apotek.

LÄS MER

Vad är det för skillnad på nässprayer med kortison?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 25 mars 2020 @ 07:47

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

1 december 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.