4 oktober 2023
En anledning att inte ge fluoxetin för panikångest är att ångest finns som biverkan.
En anledning att inte ge fluoxetin för panikångest är att ångest finns som biverkan. Foto: Joshua Rawson-Harris on Unsplash

1 923

Varför kan jag inte ta fluoxetin för panikångest?

Jag har svår panikångest/hypokondri sedan flera år, har medicinerat från och till dock inte senaste året. Börjar bli outhärdligt och tänkte ge fluoxetin en ny chans. Men ser nu att de tagit bort den som rekommendation vid paniksyndrom, både i Fass och på andra sidor. På en sida skrev de tom “ge ej fluoxetin vid panikångest”.

Är det nåt nytt de har kommit fram till att inte ge fluoxetin för panikångest? Är de farligt eller helt enkelt verkningslösa? På Internetmedicins hemsida under panikångest så står det om rekommenderade läkemedel, och under SSRI står det inom parentes alla utom fluvoxamin och fluoxetin. Jag har telefonkontakt med min läkare så han vet att jag tänkt börja med dom igen, och han har inte sagt nåt angående fluoxetinet heller.

Jag tar också kosttillskotten magnesium och omega 3.

Emelie

Att ge fluoxetin för panikångest är inte optimalt.

internetmedicin.se står fluoxetin uppräknat bland de preparat som INTE har indikation (=godkänd användning) panikångest. En anledning skulle kunna vara att fluoxetin har ångest upptagen som biverkan. Det finns alltså en liten risk att din panikångest skulle bli värre med fluoxetin.

Enligt Stockholms läns landsting, och många andra landsting som ligger i samma linje, ska man i första hand behandla panikångest med sertralin. I andra hand ska man välja escitalopram eller fluoxetin, och i tredje hand gäller klomipramin.

En sak är vad som är godkänt av Läkemedelsverket, och de kan bara gå efter vad som är visat i de vetenskapliga studierna som ligger till grund för godkännandet. Å andra sidan kan vården gå efter devisen “vetenskap och beprövad erfarenhet”. I det här fallet går man på det sistnämnda – beprövad erfarenhet. Dessutom är läkare i de flesta fall fria att använda vilka läkemedel de vill, därför står fluoxetin på internetmedicin.se samtidigt upptaget några rader längre ner, under avsnittet lämpliga inledningsdoser, eftersom man under lång tid har sett att det har effekt även på panikångest/paniksyndrom.

För säkerhets skull tycker jag att du bör prata med en läkare innan du själv sätter igång med behandlingen igen.

LÄS MER

Vad är det för skillnad mellan fluoxetin och sertralin?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 15 oktober 2018 @ 07:47

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

4 oktober 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.