2 mars 2024
En anledning att inte ge fluoxetin för panikångest är att ångest finns som biverkan.
En anledning att inte ge fluoxetin för panikångest är att ångest finns som biverkan. Foto: Joshua Rawson-Harris on Unsplash

2 024

Varför kan jag inte ta fluoxetin för panikångest?

Jag har svår panikångest/hypokondri sedan flera år, har medicinerat från och till dock inte senaste året. Börjar bli outhärdligt och tänkte ge fluoxetin en ny chans. Men ser nu att de tagit bort den som rekommendation vid paniksyndrom, både i Fass och på andra sidor. På en sida skrev de tom “ge ej fluoxetin vid panikångest”.

Är det nåt nytt de har kommit fram till att inte ge fluoxetin för panikångest? Är de farligt eller helt enkelt verkningslösa? På Internetmedicins hemsida under panikångest så står det om rekommenderade läkemedel, och under SSRI står det inom parentes alla utom fluvoxamin och fluoxetin. Jag har telefonkontakt med min läkare så han vet att jag tänkt börja med dom igen, och han har inte sagt nåt angående fluoxetinet heller.

Jag tar också kosttillskotten magnesium och omega 3.

Emelie

Att ge fluoxetin för panikångest är inte optimalt. På internetmedicin.se står fluoxetin uppräknat bland de preparat som INTE har indikation (=godkänd användning) panikångest. En anledning skulle kunna vara att fluoxetin har ångest upptagen som biverkan. Det finns alltså en liten risk att din panikångest skulle bli värre med fluoxetin. Enligt Stockholms läns landsting, och många...

Detta inlägg är tillgängligt för våra Premium och VIP-medlemmar.
Som medlem slipper du också alla annonser.
Logga in - om du redan är medlemBli medlem

Dela det här med dina vänner
Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

2 mars 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.