Att ge fluoxetin för panikångest är inte optimalt.
På internetmedicin.se står fluoxetin uppräknat bland de preparat som INTE har indikation (=godkänd användning) panikångest. En anledning skulle kunna vara att fluoxetin har ångest upptagen som biverkan. Det finns alltså en liten risk att din panikångest skulle bli värre med fluoxetin.
Enligt Stockholms läns landsting, och många andra landsting som ligger i samma linje, ska man i första hand behandla panikångest med sertralin. I andra hand ska man välja escitalopram eller fluoxetin, och i tredje hand gäller klomipramin.
En sak är vad som är godkänt av Läkemedelsverket, och de kan bara gå efter vad som är visat i de vetenskapliga studierna som ligger till grund för godkännandet. Å andra sidan kan vården gå efter devisen “vetenskap och beprövad erfarenhet”. I det här fallet går man på det sistnämnda – beprövad erfarenhet. Dessutom är läkare i de flesta fall fria att använda vilka läkemedel de vill, därför står fluoxetin på internetmedicin.se samtidigt upptaget några rader längre ner, under avsnittet lämpliga inledningsdoser, eftersom man under lång tid har sett att det har effekt även på panikångest/paniksyndrom.
För säkerhets skull tycker jag att du bör prata med en läkare innan du själv sätter igång med behandlingen igen.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.