30 september 2023
Det är svårt att säga exakt vilken medicin som påverkar dig.
Det är svårt att säga vilken av medicinerna som påverkar dig.

775

Hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig?

Jag har tvångssyndrom, ångest och depression. För detta tar jag varje dag 20 mg busbirom, 100 mg Sertralin och 100 mg Lamotrigin.

Men jag håller på och försöker att minska på doserna då jag mår så jäkla dåligt med yrsel och depression. Vet inte vilken jag ska minska och hur mycket. Att få kontakt med läkare är så jäkla svårt och jag orkar inte hålla på med det längre.

När jag mår så dåligt, hjärnan bara snurrar och kokar, känner att jag äter för mycket medicin.

Hur ska jag veta vilken medicin som påverkar mig hur? Vad ska jag göra?

Patrik, 46

Det är svårt att säga exakt vilken medicin som påverkar dig.

Kombinationen buspiron och sertralin kan ge ganska otrevliga biverkningar när de tas tillsammans, något som kallas serotonergt syndrom.

Det är också svårt att säga vad du ska minska på, jag hade nog testat att försiktigt dra ner på sertralin. Men försök trots det att få kontakt med din läkare och rådfråga henne/honom.

Buspiron innehåller det verksamma ämnet buspiron, och kan användas vid behandling av oro och ångest. Medicinen lugnar inte omgående, utan du måste ta den en längre tid. Vanligtvis brukar effekten komma efter en till tre veckors behandling.

Lamotrigin är ett antiepileptikum som används vid epilepsi samt som stämningsstabiliserande vid vissa psykiska sjukdomar, bland annat bipolär sjukdom. Lamotrigin har även visat sig fungera bra som stämningsbalanserande vid behandling för emotionellt instabil personlighetstörning (borderline). I lägre doser har det också visat sig kunna lindra klåda i djupa ärr där nerver skadats.

Sertralin är ett antidepressivt läkemedel (SSRI) och används framför allt för att behandla depression. Det används också för att behandla vissa typer av ångest, som till exempel panikångest. Det kan även användas vid andra former av psykiska besvär, som tvångstankar och tvångshandlingar, social fobi eller så kallat posttraumatiskt stressyndrom, det vill säga speciella, svåra och långvariga psykiska besvär efter en traumatisk upplevelse.

LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 13 april 2017 @ 09:27

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

30 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.