Nej, det ska inte finnas gluten i Xarelto.
Så här skriver tillverkaren Janssen i den medicinska informationen om Xarelto (översatt av Fråga Apotekaren):
”XARELTO tabletter, granulat för oral suspension och deras hjälpämnen innehåller inte vete, råg, korn, havre, dinkel eller kamut. XARELTO hjälpämnen innehåller inte gluten som ingrediens.
Mannitol, en inaktiv ingrediens i granulatet för oral suspension, kan härledas från vete. Veteglutenhalt är < 20 mg/kg.
Eftersom XARELTO tabletter, granulat för oral suspension och deras hjälpämnen inte testas för gluten, kan risken för korskontaminering med gluten under tillverkningsprocessen av de enskilda ingredienserna inte elimineras.”
Det går alltså inte att garantera det till 100 %. Men det ska inte finnas gluten i Xarelto.
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.