Idrottare som lottades till användning av den medicintekniska förkylningssprejen Coldzyme klarade sig med kortare förkylningar när de väl inträffade, jämfört med placebo.
Resultaten kommer från en brittisk studie och publicerades den 28 februari i tidskriften Journal of Physiology.
Flera tidigare randomiserade och placebokontrollerade studier har misslyckats med att visa någon effekt av Coldzyme på primärt utfallsmått. Därmed är detta den första studien med ett positivt sådant resultat för sprejen.
Det primära effektmåttet i den nya studien var durationen av varje enskild förkylning. När forskarna i den publicerade studierapporten uteslöt nio förkylningar där deltagarna inte följt sprejningsinstruktionerna ordentligt var durationen i snitt 6,2 dagar i Coldzymegruppen och 10,7 dagar i placebogruppen. Medianvärdena var 5,5 respektive 7,0 dagar.
I studien ingick 154 uthållighetsidrottare som följdes under tre vintermånader. Deltagarna instruerades att använda Coldzyme eller placebo (sockerpiller) i preventivt syfte om de till exempel exponerades för virus och i behandlingssyfte så fort de kände förkylningssymtom, i linje med bruksanvisningen för Coldzyme.
I studien inträffade totalt 91 förkylningsepisoder. Det handlade om 55 episoder hos 35 av 78 deltagare i Coldzymegruppen och 36 episoder hos 34 av 76 deltagare i placebogruppen.
Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, har läst den nya studien. Han utesluter inte att Coldzyme kan ha en effekt.
– Men för att få en rättvisande bild behöver man ta hänsyn till och väga samman resultaten från alla placebokontrollerade studier. I den aktuella studien tycker jag att det också är relevant att jämföra det totala antalet förkylningsdagar, säger Magnus Gisslén till Dagens Medicin.
Källa: Dagens Medicin, Enzymatica (som tillverkar Coldzyme)
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar; ILCO-magasinet och OsteoporosNytt.
Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.