4 oktober 2023
spelberoende
Spelberoende kan lindras med KBT.

170

Spelberoende kan lindras med KBT och samtal

I Stockholms län beräknas cirka 5 000 personer ha så pass allvarliga problem med spel om pengar att de skulle behöva behandling. Bäst vetenskapligt stöd finns för kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal. Forskningsresultat pekar även mot att enkla och korta insatser, t.ex. information och enkla råd, kan vara effektiva.

Spelproblem i form av bristande kontroll över spelandet ger ofta negativa ekonomiska och sociala konsekvenser och kan leda till ohälsa och kriminalitet. Närstående riskerar också att bli drabbade. Drygt två procent av svenska folket i åldersgruppen 16–84 år beräknas ha spelproblem. I Stockholms län skulle det innebära omkring 36 000 personer med spelproblem varav 5 000 personer kan behöva behandling. Spelproblemen varierar med socioekonomisk status. Andelen personer med spelproblem är högst bland dem med lägst utbildning och lägst inkomst.

Hög tillgänglighet bidrar till spelberoende

Den ”beroendeframkallande” effekten vid spel om pengar kan till stor del förklaras av spelandets snabba känslomässiga effekter. På senare år har den biomedicinska synen på spelproblem vunnit mark allt eftersom neurobiologisk forskning om människans belöningssystem kunnat visa på likheter mellan beroende av narkotika eller alkohol och spelproblem.

Exempel på spel som kan ge spelproblem är spelautomater, poker, kasinospel, lotter, bingospel, hästsport, sportspel och vadhållning. Hög tillgänglighet ökar risken för spelproblem. Kunskapen om förebyggande åtgärder är begränsad, men minskad tillgänglighet har preventiv effekt. Vissa personlighetsdrag och samsjuklighet gör att riskerna ökar ytterligare.

LÄS MER: Finns det något som inte beroendeframkallande?

 

Uppdatering 2016-10-06

Mer information finns i rapporten “Spel om pengar – behandling med psykologiska metoder eller läkemedel vid beroende eller problemspelande” som SBU har tagit fram.

Se filmen nedan med de viktigaste resultaten.

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 12 december 2012 @ 16:32

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

4 oktober 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.