I Stockholms län beräknas cirka 5 000 personer ha så pass allvarliga problem med spel om pengar att de skulle behöva behandling. Bäst vetenskapligt stöd finns för kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal. Forskningsresultat pekar även mot att enkla och korta insatser, t.ex. information och enkla råd, kan vara effektiva.
Spelproblem i form av bristande kontroll över spelandet ger ofta negativa ekonomiska och sociala konsekvenser och kan leda till ohälsa och kriminalitet. Närstående riskerar också att bli drabbade. Drygt två procent av svenska folket i åldersgruppen 16–84 år beräknas ha spelproblem. I Stockholms län skulle det innebära omkring 36 000 personer med spelproblem varav 5 000 personer kan behöva behandling. Spelproblemen varierar med socioekonomisk status. Andelen personer med spelproblem är högst bland dem med lägst utbildning och lägst inkomst.
Hög tillgänglighet bidrar till spelberoende
Den ”beroendeframkallande” effekten vid spel om pengar kan till stor del förklaras av spelandets snabba känslomässiga effekter. På senare år har den biomedicinska synen på spelproblem vunnit mark allt eftersom neurobiologisk forskning om människans belöningssystem kunnat visa på likheter mellan beroende av narkotika eller alkohol och spelproblem.
Exempel på spel som kan ge spelproblem är spelautomater, poker, kasinospel, lotter, bingospel, hästsport, sportspel och vadhållning. Hög tillgänglighet ökar risken för spelproblem. Kunskapen om förebyggande åtgärder är begränsad, men minskad tillgänglighet har preventiv effekt. Vissa personlighetsdrag och samsjuklighet gör att riskerna ökar ytterligare.
LÄS MER: Finns det något som inte beroendeframkallande?
Uppdatering 2016-10-06
Mer information finns i rapporten “Spel om pengar – behandling med psykologiska metoder eller läkemedel vid beroende eller problemspelande” som SBU har tagit fram.
Se filmen nedan med de viktigaste resultaten.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.