Placebo, eller sockerpiller som det också kallas, är ett verkningslöst “läkemedel” eller behandling som används i vetenskapliga studier, som jämförelsemedel, för att studera effekten av ett riktigt läkemedel.
I en vetenskaplig studie, för att avgöra vad som är effekt av ett nytt eller befintligt läkemedel, brukar patienterna slumpmässigt delas in i två olika grupper; den aktiva gruppen (som får det riktiga läkemedlet) och kontrollgruppen (som får placebo). Varken patienterna, sjukvårdspersonalen eller de som gör studien känner till vem som får vad.
Beror av förväntningar
Enligt uppslagsverket Wikipedia: “Placeboeffekt (eller förväntanseffekt) är den del av ett läkemedel eller en behandlings verkan som inte beror på de faktiskt verkande beståndsdelarna, utan som kan hänföras till patientens egna förväntningar på att medicinen och behandlingen ska hjälpa denne att tillfriskna.”
SBU har skrivit en hel bok om effekten.
LÄS MER: Det skadar inte att börja med placebo
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.