27 september 2022
Search
Generic filters
dyra läkemedel
Många läkemedel är dyra eftersom det tar lång tid, och är förknippat med hög risk, att forska fram dem.

235

Varför är många läkemedel så dyra?

Kostnaden för ett läkemedel beror på många faktorer – tiden det tagit att forska fram det, hur komplicerat det varit, om det är en vanlig eller ovanlig sjukdom och många andra faktorer. Det är inte alls ovanligt att det tar minst tio år att forska fram ett nytt läkemedel. Det tar så lång tid från idé till att det är godkänt och finns tillgängligt i sjukvården och på apotek. Så att läkemedel är dyra är inte så konstigt.

Det är heller inte ovanligt att vissa läkemedel tagit både 20 och 30 år att ta fram. Varför det? Därför att läkemedelsforskning är förknippat med hög risk och en stor mängd lagar och regler och utvärderingar. En anledning är att läkemedelsmyndigheterna (Läkemedelsverket, EMA och FDA) skärpt sina krav på företagen att dokumentera läkemedlen så att vi vet så mycket om dem som möjligt innan de godkänns.

Dyra mediciner kopplade till hög risk

Många menar att av 1000 läkemedelssubstanser som forskarna testar, blir det till slut bara ett läkemedel som godkänns. Och av tio läkemedel som godkänns är det bara tre som bär sina egna kostnader. Så läkemedelsforskning är förknippat med hög risk, där de flesta läkemedelskandidaterna sorteras bort. Därför är det rimligt att läkemedelsindustrin måste få tjäna pengar – så att vi hela tiden får nya – och bättre – läkemedel att behandla våra sjukdomar med.

Men det är också rimligt att läkemedlen utsätts för så kallad generisk konkurrens, när patentet gått ut (vanligtvis runt tio år efter det att läkemedlet godkänts). Då kan andra företag tillverka och sälja samma läkemedel till en lägre kostnad, eftersom de inte haft några stora kostnader för att utveckla läkemedlet.

Jag arbetade tidigare på det schweiziska läkemedelsföretaget Roche. De har valt att beskriva forskningsprocessen kring nya läkemedel enligt nedan:

pha_valuechain_740px

Det kostar 1 miljard schweiziska franc att forska fram ett läkemedel, det tar 7 miljoner timmars arbete, de görs 6 587 olika experiment och 423 forskare är inblandade – för att få fram ett godkänt läkemedel.

LÄS MER: Se upp för falska läkemedel på internet

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 6 september 2009 @ 11:11

close

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.