25 september 2022
Search
Generic filters
alkohol och läkemedel
Det är inte optimalt att kombinera alkohol och läkemedel.

13 047

Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?

Man hör ofta att alkohol och paracetamol är skadligt för levern. Men om man tar många läkemedel och även dricker måttliga mängder alkohol eller tar mycket paracetamol, kan inte det också vara skadligt för levern?

För alla läkemedel metaboliseras väl i levern?

Anna

De allra flesta läkemedel metaboliseras (bryts ner) i levern. Men det finns en del som utsöndras direkt via njurarna och urinen utan att först ha metaboliserats i levern.

Det är egentligen aldrig bra att kombinera alkohol och läkemedel. Men det beror på hur mycket du dricker och vilka läkemedel du tar. Generellt sett – ju mer desto sämre.

I levern finns en massa olika enzym. Det är proteiner som hjälper till att påskynda kemiska processer i kroppen, t ex nedbrytning av läkemedel i levern. I och med att det finns flera olika enzym bryter de ned olika läkemedel och andra kemiska substanser vi får i oss.

Det kan bildas giftiga metaboliter

I just fallet alkohol och paracetamol bryts det ned av exakt samma enzym. När det då finns både alkohol och paracetamol i kroppen blir det köbildning till enzymet. Den kemiska strukturen på alkohol och paracetamol gör att alkohol bryts ner först och paracetamol efter det. Då kommer det under en längre tid att finnas höga doser av paracetamol i levern som inte bryts ner. Höga doser under en längre tid är skadligt för levern då det blidas giftiga metaboliter (nedbrytningsprodukter). Skada uppstår efter någon/några dagar och går inte att reparera. Obehandlad leder den till döden. Denna reaktion kan också ske vid intag av extra höga doser paracetamol, mer än 10 gram per dygn.

Sådan här påverkan mellan alkohol och läkemedel kan finnas mer eller mindre för alla läkemedel. Därför är det en bra tumregel att inte dricka alkohol om du tar läkemedel. Däremot är det ofta OK att någon gång ta ett glas vin eller öl till maten, trots att du behandlar med läkemedel.

Så, avslutningsvis, det är bra att vara försiktig med att kombinera alkohol och läkemedel.

För säkerhets skull, läs alltid läkemedlets bipacksedel eller kolla i FASS på nätet.

Mer info om paracetamol och alkohol hittar du här.

LÄS MER: Det är oftast en dålig idé att blanda alkohol och läkemedel.


Komplettering 6 maj (fick detta av en kollega som också är apotekare):

Men man ska nog skilja på tillfälligt alkoholintag (akut fylla) då paracetamol i normal dos INTE är farligt för levern, snarare skyddar alkoholen från att den toxiska metaboliten kan bildas eftersom levern prioriterar alkoholen och paracetamol hinner utsöndras. Vid alkoholism har levern blivit väldigt upp-speedad och jättebra på att metabolisera paracetamol vilket kan ge leverskador då stora mängder toxisk metabolit kan bildas och glutationet kan ta slut…

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 5 maj 2010 @ 15:57

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.