25 september 2023
kombinera Sertralin och Mirtazapin
Foto: Engin Akyurt from Pixabay

9 426

Går det bra att kombinera Sertralin och Mirtazapin?

Jag påbörjade Sertralin 50 mg för ett par veckor sedan, på väg mot 100 mg. Nu har jag fått Mirtazapin Krka 15 mg också (mot sömnbesvär).

Jag har hört att det ska vara dåligt att kombinera dessa mediciner. Jag har mycket jobbigt redan med Sertralin och de biverkningar det ger.

Är det verkligen en bra idé att börja med Mirtazapin Krka också?

Charlotte

Det går sannolikt bra att kombinera Sertralin och Mirtazapin. Välj alltid lägsta möjliga dos av båda läkemedlen.

Samtidig användning av läkemedel med serotonerga aktivitet såsom serotoninåterupptagshämmare, MAO-hämmare, tricykliska antidepressiva, 5-HT1-receptor agonister, ergotalkaloider, litium, johannesört och tryptofan kan förstärka risken för serotonergt syndrom, vilket är en sällsynt men allvarlig och potentiellt dödligt tillstånd som anses bero på överstimulering av 5-HT1A- och 2A-receptorer i hjärnstammen.

Dock är risken för detta liten, och kombinationen finns med i de behandlingsriktlinjer som gäller i Region Stockholm (via viss.nu).

Kan uppkomma vid överdosering

Serotonergt syndrom kan uppkomma vid överdosering med SSRI-preparat (Sertralin), SNRI-preparat och övriga antidepressiva medel (Mirtazapin). Det kan uppkomma akut efter en överdosering men även efter intag av vanliga behandlingsdoser. Syndromet beror på en kraftig frisättning av serotonin i CNS och man talar ibland om en ”serotonerg storm”. Risken är särskilt stor om ett antidepressivt läkemedel kombineras med något annat medel som också frisätter serotonin.

Symptomen domineras av CNS-symptom med akatisier (motorisk oro i kroppen), tremor (darrningar), svettning, oro, agitation (rastlöshet), konfusion (förvirring), diarré, hyperreflexi (ökad reflex-retbarhet), klonus (muskelkramp), takykardi (ökad hjärtfrekvens), rigiditet (stelhet) och hypertermi (förhöjd kroppstemperatur), och kan vara hastigt insättande.

LÄS MER

Varför skrivs Mirtazapin och Sertralin ut om de krockar?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 3 december 2009 @ 00:23

Dela det här med dina vänner

4 svar

 1. Jag undrar huruvida detta verkligen stämmer, att kombinationen skulle vara dålig. Stephen M. Stall rekommenderar det som en “heroic combination” i sin bok Essential Psychopharmacology, mot svårbehandlade psykiska besvär.

  1. Har inte själv boken men har delvis lyckats läsa den på Google Books. Stahl har många “heroic combo’s” – de flesta vara teoretiska.

   Jag skriver inte ovan att det är en dålig kombination – utan “Det är inte en optimal kombination men det kan fungera.”

   Man bör vara observant på serotonergt syndrom – något som både Sfinx https://janusmed.sll.se/#/login och drugs.com (http://www.drugs.com/interactions-check.php?drug_list=1640-0,2057-0) varnar för.

   Som med alla dessa läkemedel bör man vara försiktig vid alla kombinationer och dosförändringar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 september 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.