20 april 2024
Voxra och Elvanse ska normalt fungera bra ihop
Voxra och Elvanse ska normalt fungera bra ihop

1 661

Är Voxra och Elvanse en ok kombination?

Jag har tre frågor:

1. Är Voxra och Elvanse (450 mg resp 40 mg) en ok kombination? Tar även 40 mg Buspiron & 300 mg Lamotrigin samt zolpidem 10 mg för sömnen.

2. Finns det något man skulle kunna ändra dvs exempelvis öka dosen på eller någon vanlig tilläggsmedicin? Läkarna jag har träffat har slut på idéer nu så de gör ingenting.

3. Varför hjälper ingenting på mig? Gått terapi i många år flera dagar i veckan och fått de bästa behandlingarna men fortfarande så är jag djupt nedstämd, har extremt mycket ångest och känner mig väldigt instabil trots behandling med terapi + medicin. Har tagit alla antidepressiva, ångestdämpande samt stämningsstabiliserande som finns på marknaden och det är väl troligen därför de inte vill ändra på någonting. De vet väl inte vad de ska göra.

Jag funderar främst på min borderline personlighetsstörning, Elvansen nyligen tillagd efter NP-utredning visat på ADHD. Den kommer justeras & ökas inom kort dessutom. Också depression, generaliserat ångestsyndrom och sömnstörning. Bett om hjälp för ätstörning (troligen anorexi) men de gör ingenting åt det. Vet inte hur lågt i BMI jag egentligen måste sjunka för att de ska bry sig… samt värt att notera är att jag haft 11 självmordsförsök under 6 år.

Förutom Elvanse, Voxra, Lamotrigin, Buspiron och zolpidem tar jag också tillskotten Betolvex, folacin samt duroferon 200mg dagligen pga b12 – och folsyrabrist.

Järntillskotten har jag börjat med för ca 2 månader sen bara, då prover visade att jag hade riktigt farligt låg nivå på järn och att det påverkar andra blodvärden. 

J

Ja då, Voxra och Elvanse ska normalt fungera bra ihop. Voxra 450 mg är en högre dos än vad som normalt rekommenderas, men jag antar att din läkare har koll på det. Även de tre andra läkemedlen som du tar; Buspiron, lamotrigin samt zolpidem, ska normalt också fungera ihop med Voxra och Elvanse.

Dina två sista frågor har jag svårt att besvara. Jag är inte läkare och känner inte till hela din sjukdomshistoria så jag kan inte spekulera i det eller föreslå något.

Det du kan göra är att söka en så kallad second opinion. Det kallas också ny medicinsk bedömning eller förnyad bedömning och innebär att du söker en annan läkare som kan göra detta.

Normalt gäller detta för allvarliga eller livshotande sjukdomar, som cancer, men man kan alltid söka en annan läkare för sina besvär.

Läs mer här om second opinion.

LÄS MER

Allt du behöver veta om interaktioner

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

20 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.