23 september 2022
Search
Generic filters
Redasin med
Det går troligen bra att ta Redasin med dina övriga mediciner.. © Galina Barskaya | Dreamstime Stock Photos

1 568

Fungerar Redasin med min medicinering?

Jag har högt blodtryck som jag behandlar med Losartan. Jag har också en extremt jobbig tinnitus som jag behandlar med Lerkanidipin, Oxascand och Sertralin.

Har på senare tid fått lätt förhöjda kolesterolvärden. Jag tycker att jag tar tillräckligt med läkemedel och undrar om jag kan ta rödristabletter (Redasin) med ovanstående medicinering?

Erka

Redasin är ett kosttillskott som innehåller rödris, som bildas genom jäsning av svampen Monascus purpureus, som växer på fuktigt vitt ris. Rödris innehåller bland annat den kolesterolsänkande substansen monakolin K, som också kallas lovastatin.

Det finns inga studier som visar hur det interagerar (krockar) med andra läkemedel. Trots det ska det troligen gå bra att ta Redasin med dina övriga mediciner.

Det finns några små och korta studier som visar att rödris kan sänka kolesterolnivåerna, men det finns inga jämförande studier med vanliga läkemedel som har visat att rödris minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt.

Om du har ett kolesterol som är förhöjt bör du få det undersökt av en läkare för säkerhets skull, och få dennes åsikt om eventuell medicinering. Om läkaren bedömer att det måste medicineras finns det många bra och säkra läkemedel att välja.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 6 2018.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.