28 september 2022
Search
Generic filters
antidepressiva läkemedel
Foto: Daniil Kuželev on Unsplash

656

Interagerar antidepressiva läkemedel med adaptogener?

Jag är 56 år och behandlar med venlafaxin för depression. Tog också Holistics Stressbalans – flytande örtextrakt med välkända adaptogener. Tog det i två dagar, har nu slutat pga biverkningarna. Interagerar antidepressiva läkemedel med adaptogener?

Enligt vad jag har läst i efterhand påverkar både antidepressiva och adaptogener signalsubstanserna i hjärnan – serotonin, dopamin och noradrenalin – genom att öka halten av dessa. Pga min trötthet skaffade jag naturläkemedlet Holistics StressBalans som innehåller 200 mg rysk rot, 200 mg Ashwagandarot, 150 mg Shisandra, och 150 mg Rosenrot. Man skall ta 1-2 ml i ett glas vatten 1-3 gånger dagligen.

Första dagen jag tog detta preparat enligt anvisningarna så kände jag mig lite piggare nästa morgon mot vad jag brukar, så jag fortsatte ta högsta dos enligt anvisningarna. Redan på kvällen började jag känna mig lätt illamående men jag fortsatte ändå att ta en dos på kvällen. Nästa morgon kände jag mig återigen lite piggare än vanligt och tog en dos på morgonen. På förmiddagen (2:a dagen jag tog medlet) började jag att må dåligt; ont i huvudet, yrsel, illamående, ansträngda ögon.

Jag började fundera och efter att ha googlat på nätet och fått reda på att adaptogener påverkar hjärnans signalsubstanser så “förstod” jag att det måste bero på att Venlafaxin och adaptogener inte passar så bra ihop eftersom de båda inverkar på signalsubstanserna och det antagligen blivit en “överdos av signalsubstanser”. Nu har jag slutat att ta adaptogenerna = StressBalans och symptomen har försvunnit. Jag tycker att det är konstigt att det ingenstans står att man skall vara försiktig med att kombinera adaptogener med andra läkemedel.

Eva-Maria

Jag sökte efter information i världens största forskningsdatabas Pubmed. Det verkar som att adaptogener möjligen kan påverka vissa signalsubstanser i hjärnan, t ex serotonin och dopamin, vilket skulle kunna förklara hur du reagerade. Det är visserligen små studier, de flesta på djur, så det vetenskapliga underlaget är inte jättebra.

Det finns inga studier som har gjort direkta jämförelser mellan dessa preparat som du nämner.

Ditt eget test, när du slutade med StressBalans och symptomen försvann, “bekräftar” ju också detta.

Att det inte står någonstans beror troligen på att det är dåligt studerat och underlaget inte är särskilt säkert.

LÄS MER: Kan jag ta naturmedel samtidigt som antidepressiva?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

28 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.