14 augusti 2022
Search
Generic filters
Curcumin eller Lycq

590

Kan Curcumin eller Lycq sänka blodfetterna?

Jag äter Waran på grund av hjärtflimmer. Har också höga blodfetter men tål inte läkemedel med statiner.

Kan det vara ett alternativ med till exempel Curcumin eller Lycq för att sänka mina höga blodfetter, utan att det påverkar mitt Waran?

EF

Curcumin fås ur gurkmeja och ger den dess typiska gula färg. Det finns ett litet antal mindre studier som visar att curcumin har en sänkande effekt på blodfetterna i kroppen.
Lycq innehåller växtsteroler från tall. Enligt en sammanslagning av flera medicinska studier som gjordes 2003 kan ett tillskott av två gram växtsteroler per dag reducera det ”onda” LDL-kolesterolet med tio procent.
Som vanligt när det gäller naturläkemedel är de medicinska studierna små och det är svårt att dra några definitiva slutsatser.

Varken Curcumin eller Lycq sänker risken för komplikationer

Inget av dessa kosttillskott, Curcumin eller Lycq, har visat att de minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke eller hjärtinfarkt.
Jag har inte heller kunnat hitta att man gjort några studier på dessa preparat och Waran för att se om och hur de påverkar varandra. Samtidigt är Waran ett av de skolläkemedel som har mest interaktioner med andra läkemedel/substanser (= de påverkar varandra).
Därför blir min rekommendation att du första pratar med din läkare så att du har en bra Waran-dos innan du börjar med något av dessa naturläkemedel. Sen behöver ni troligen ändra doseringen av Waran framöver.
Ett annat alternativ är att du provar ett blodfettsänkande läkemedel som inte är en statin. Med tanke på att du har hjärtflimmer har du en ökad risk för komplikationer. Det finns en annan sorts läkemedel som heter Ezetimib, och två andra som heter Repatha och Praluent, som ni kan överväga.
Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 34 2013.
LÄS MER: Finns det annat än statiner för att sänka kolesterolet?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 2 december 2016 @ 13:00

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.