1 oktober 2023
strålningen
Det är tveksamt omd essa produkter förstärker effekten av strålningen. Bild av MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/sv-se/foto/teknologi-dator-rum-lakare-7088530/

112

Kan dessa produkter öka effekten av strålningen mot min cancer?

Jag har nyligen avslutat en 35 gånger strålbehandling för återfall i prostatacancer. Jag behandlar med Bikalutamid 150 mg.

Kan jag dessutom äta radiosensibilieringsprodukter för att öka känsligheten för kvardröjande strålningseffekt i cancercellerna? Det finns en hel del forskning kring dessa produkter ang radiosensibilisering som kan ha effekt både under och efter konventionell behandling. Det gäller följande receptfria produkter:

  • Resveratrol
  • Beta Glukan 1,3-1,6
  • Diospyrin Persimon
  • Betulinsyra Chaga svamp
  • Ellaginsyra Polyfenol
  • Hallon
  • Jordgubbar
  • Granatäpple
  • Alpha liponsyra ALA
  • Gurkmeja

Finns det risk för skadliga interaktioner?

Jag tar också blodtrycksmedicin Amlodistad 5 mg och Candemox Comp 16 mg/12,5mg, samt D-vitamin 2000 ie och Omega 3 (Eskimo ) 2000 mg per dag.

Jag vet att forskning är i ett tidigt stadium. Tyvärr vill ingen satsa de enorma belopp som krävs för signifikanta resultat.

Tacksam för dina kommentarer på dessa studier:

 

Lennart Widgård

Det som du räknar upp är olika antioxidanter, kosttillskott och livsmedel som i studier har visat en viss effekt. Det är ffa mindre studier, ofta gjorda under kort tid på få personer. Lika ofta är studierna gjorda i laboratorier på celler eller försöksdjur. Kontentan av detta blir att det inte går att dra några slutsatser av hög vetenskaplig kvalitet hur det fungerar på människor.

Det är sannolikt ofarligt att ta dessa tillskott, men det finns inga garantier för det. Det finns för lite forskning på dessa helt enkelt.

Samma sak ang den ev positiva effekten, att det skulle förstärka effekten av din strålningsbehandling. Jag tror tyvärr inte på det, eftersom jag inte hittar någon forskning på det.

Jag ska ändå kommentera studierna du nämner i din fråga:

Reservatrol vid prostatacancer

Amerikansk studie från 2012, gjord på en cellinje från human prostatacancer (alltså isolerade mänskliga prostatacancerceller som lever vidare i provrör i ett labb.
Resultaten visar att reservatrol har en viss effekt på att dämpa celldelning och att öka celldöd.
Så här står det i slutet av den publicerade studiens rapport:
“Även om RSV (Reservatrol) anses vara säkert för människor, har optimal dosering ännu inte fastställts och biverkningarna på terapeutiska nivåer är okända.

Sammanfattningsvis ökar RSV strålningskänsligheten i PCA (prostatacancer) genom att hämma cellproliferation och främja cellåldring och apoptos in vitro. Våra data belyser potentialen hos RSV som strålningssensibilisator för PCA. Ytterligare in vivo-studier och potentiellt kliniska prövningar med RSV i PCA-behandling är motiverade för att ta itu med den verkliga terapeutiska potentialen hos denna kombination.”
-> Det behövs större och längre studier på människor för att säga hur verksamt det är.

Bromelain för att öka effekt av strålning

Egyptisk studie från 2021 på mänskliga tumörceller in vitro samt tumörceller i möss. Cellerna utsattes för ananasextrakt en timme före strålningen.
Man undersökte bröstcancerceller, inte prostatacancer.
Forskarna skriver i slutet av rapporten:
“Dessa fynd kan visa sig att bromelain (BL) är ett nytt komplement till strålbehandling. BL hade en radiosensibiliserande verkan genom ökad LPO- och ROS-produktion (oxidativa produkter som kan störa tumörens tillväxt och delning) i tumörvävnad, hämning av reparation av DNA-strängbrott och hämning av celldelning.”
-> Samma sak här, det behövs större och längre studier på människor för att säga hur verksamt det är. Och på prostatacancer i ditt fall.

Alfaliponsyras effekter vid strålning och bröstcancer

Koreansk studie från 2020 på mänskaliga bröstcancerceller. Också detta på en specifik cellinje med bröstcancerceller. Så det är inte en studie på människor.
Studien visar att ALA (alfa liponsyra) i kombination med strålning ökar apoptotisk celldöd.
-> Även här behövs större och längre studier på människor för att visa att det fungerar på “riktiga” patienter.

Olika radiosensibiliseringsprodukter

Bara en kommentar – lite intressant att denna forskning är publicerad i en tandläkartidning. Tandläkare behandlar ju normalt inte cancer.
Till en början tar man upp befintliga läkemedel som sensiterare; många avd essa används som läkemedel idag i cancerbehandling.
På slutet tar man upp antioxidantia, ffa i form av olika vitaminer.
-> Det är en intressant kartläggning av området, att här finns potential, men att det krävs mer forskning.

En avslutande kommentar
Man kan säga att samtliga av dessa studier är intressanta och spännande. Man kan också säga att de inspirerar och kan leda forskare vidare i nya kommande studier.

Men att säga att det fungerar på människor med prostatacancer, och ökar effekten av strålning, är att dra dessa resultat för långt.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

1 oktober 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.