21 maj 2024
dricka alkohol när
Det går ofta bra att dricka alkohol när du tar antibiotika.

67 153

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Jag tar antibiotika sedan i förrgår pga halsfluss. Börjar känna mig bättre och tänkte gå på en fest jag är bjuden till imorgon lördag.

Men kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika? Är det farligt? Kan något allvarligt hända?

Undrande...

Rent allmänt gäller regeln att vara försiktig att dricka alkohol när man samtidigt medicinerar med något läkemedel. Om en medicin är olämplig att kombinera med alkohol ska det finnas information om detta i bipacksedeln som följer med medicinen. Ta därför för vana att alltid läsa bipacksedeln. Och att följa de instruktioner som står där.

Ja, du kan dricka alkohol när du tar antibiotika, men i måttliga mängder eftersom du äter antibiotika för att du faktiskt är sjuk.

Nej, inget farligt eller allvarligt kan hända om du kombinerar alkohol och vanligt penicillin. Däremot finns det vissa antibiotika som du ska vara väldigt försiktig med att kombinera med alkohol. Mer om det längre ner.

Alkohol kan påverka kroppens immunförsvar

Alkohol påverkar inte effekten av antibiotika, inte heller påverkar antibiotikan alkoholens effekt. Däremot kan en större mängd alkohol och uttröttning sätta ner kroppens immunförsvar och försämra läkeprocessen.

Om du har en svår infektion i kroppen så ska man inte dricka alkohol (lusten finns väl inte heller just då) eftersom kroppen har “fullt upp” med att bekämpa infektionen. Om du då dricker alkohol måste kroppen först ta hand om det “gift” som alkohol faktiskt är. Först därefter återupptas infektionsbekämpningen. Det tar alltså längre tid för kroppen att ta död på infektionen, och det vill nog ingen.

Undvik dricka alkohol när du tar Flagyl och Dalacin

Dock finns några antibiotikapreparat som i kombination med alkohol kan ge väldigt obehagliga biverkningar i form av kraftig ansiktsrodnad, huvudvärk, hjärtklappning och illamående. Ett exempel är Flagyl, som bland annat ges mot vissa infektiösa diarrésjukdomar. Preparatet kan ge en antabuseffekt när det kombineras med alkohol – du får svåra obehag som kraftig ansiktsrodnad, dunkande huvudvärk, hjärtklappning och en känsla av andnöd. Du mår också illa och kräks. Du bör vänta i minst ett dygn efter behandling med Flagyl innan du dricker alkohol för att minska risken för sådana biverkningar.

Ett annat antibiotikum, Dalacin, retar slemhinnan i magen. Det gör även alkohol. Om du kombinerar alkohol och Dalacin retar du magen dubbelt.

Eftersom det kan vara svårt att veta och komma ihåg vilka läkemedel man kan dricka alkohol tillsammans med och vilka man absolut inte kan eller ska dricka alkohol med, brukar den generella rekommendationen vara att inte kombinera alkohol och läkemedel.

LÄS MER

Alkohol och läkemedel kan vara en olämplig kombination

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 12 januari 2009 @ 22:32

Dela det här med dina vänner

27 svar

 1. hejsan vill gärna ha svar på den här frågan!
  jag har fått urinvägsinfektion och ska börja med antibiotika idag, och tänkte hoppa över den på lördag för att jag tänkte dricka alkohol, och sen börja med den på söndag igen? är det dumt gjort? eller händer det ingenting?

  1. Du ska INTE göra avbrott i din antibiotika-behandling. Om du gör avbrott får kvarvarande bakterier chans att växa vidare och det blir svårare att bli av med din UVI.
   Fortsätt din behandling utan avbrott och drick måttligt med alkohol. Det är det bästa du kan göra.

 2. Hej!
  Jag går på Bactrim, och undrar om det kan ge mycket bieffekter om jag skulle dricka alkohol i samband med detta? Jag undrar även hur mycket alkohol man kan konsumera. Några glas vin?

 3. Jag har nyligen fått Augmentin utskrivet i Bulgarien för en inflammation i en blodådra, skulle ett par öl eller lite vin vara något farligt? Tacksam för svar! Mvh, Anton

 4. Jag påbörjde en antibiotikakur idag för ett sår jag har på foten som fått foten att svullna upp, det jag fick utskrivet heter Flucloxacillin Orion, är det okej att dricka alkohol under de tio dagar jag ska äta antibiotikan?

 5. Hejsan, jag har precis fått lunginfammation /infekterad lunga & jag äter pencilin / antibiotika, fick medicinen igår & mår redan lite bättre idag! Och tänkte fall man vilar ut sig 4-5 dagar fall de skadar & dricka lite öl då ?

 6. Hej! Jag började med antibiotika igår och på kvällen sedan så drack jag ungefär sex groggar. Har läst att man kan dricka motlig mängd alkohol men antar att jag druckit lite mer än rekommendationen. Har oxå ondare i magen idag, kan det ha påverkat mig?

 7. Hej hej hallå !
  Jag har ätit Flucloxacillin Orion 1g tre om dagen i 2 dagar ska göra det i 7, tänkte dricka några öl (endast öl) men grabbarna imorgon, är det okej? Har inga hjärtproblem i dagsläget.
  Läste tidigare inlägg att det är okej i måttligmäng, men vad är det då? 1-2 st öl eller går det bra med 7-10 st ?
  Tack på för hand !

 8. Hej Kim
  Vad tycker du själv är en måttlig mängd? Med lite sunt förnuft kommer du långt, och 7-10 öl är inte en måttlig mängd. Du äter antibiotika av en anledning – du har en infektion i kroppen. Klart du ska gå ut med polarna men ta det lugnt med ölen, det kommer fler kvällar.

 9. Hej Fredrik!

  Jag äter Doxyferm mot Klamydia två om dagen i sju dagar.
  Läkaren sa att efter åtta dagar är jag helt frisk å kan ha samliv.
  Första dagen jag tog antibiotikan drack jag två folköl 3,5 hur är det med alkohol och denna typ av antibiotika?

  Mvh

  Elina

  1. Det ska normalt gå bra att dricka måttligt med alkohol samtidigt som du tar Doxyferm. Däremot kan Doxyferm hos alkoholister brytas ned snabbare och koncentrationerna av den aktiva substansen kan falla under terapeutisk nivå.

 10. Hej jag har halsfluss men mår bra nu jag ska ta de sista två dagarna med.Jag tar Dalacin 300mg tre gånger dagligen.Frågan är kan man ta nån öl i morgon tro eller är det farligt?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

21 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.