6 oktober 2022
Search
Generic filters
hjärtmedicinen Pycnogenol
Foto: Arek Socha från Pixabay

700

Kan jag kombinera hjärtmedicinen med Pycnogenol?

Jag tar Metoprolol 50 mg + Felodipin 2,5 – 5 mg, för högt blodtryck. Nu undrar jag om blodtrycksmedicinen Felodipin går ihop med kosttillskottet Pycnogenol?

Pycnogenol innehåller flavonoiden Taxifolin, som finns i Grapefrukt. Jag vill gärna äta Pycnogenol, men om kombinationen inte är bra, kan jag då byta Felodipin mot en annan blodtrycksmedicin?

CBH

Jag hittar inga vetenskapliga studier som har jämfört just den kombinationen som du frågar om. Men när jag läser i Fass står det att felodipintabletter inte får tas tillsammans med grapefruktjuice. Det står också att vissa flavonoider som finns i grapefruktjuice kan påverka halten felodipin i kroppen. Därmed skulle jag för säkerhets skull undvika att ta Pycnogenol (kallas även Bio-Pycnogenol) samtidigt med felodipin.

Jag kan inte rekommendera någon annan blodtrycksmedicin utan att känna till din sjukdomshistoria. Prata med din läkare om det. Felodipin är en kalciumblockerare och är vanligen en effektiv medicin för att sänka blodtrycket. Det finns andra kombinationer att välja, till exempel ACE-hämmare och vattendrivande, eller ARB och vattendrivande, men det måste läkaren bedöma utifrån dina speciella förutsättningar. Berätta då för läkaren att du gärna vill ta Pycnogenol.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 2 2019.

LÄS MER: Vågar jag testa Bio-Pycnogenol för min allergi?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

6 oktober 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.