5 mars 2024
Det ska normalt gå bra att ta Cymbalta och gabapentin med Prednisolon. 
Det ska normalt gå bra att ta Cymbalta och gabapentin med Prednisolon. Foto: stefamerpik on Freepik

179

Kan jag ta Cymbalta och Gabapentin med prednisolon?

Jag tar Cymbalta och gabapentin sedan länge för långvarig smärta och depression kopplat till detta. 

Nu har jag fått en inflammation i kroppen som jag ska ta kortison (Prednisolon) för. 

Kan jag ta Cymbalta och Gabapentin med prednisolon?

Helen

Det ska normalt gå bra att ta Cymbalta och gabapentin med Prednisolon. 

Cymbalta är ett antidepressivt läkemedel som används för att behandla depression och ångest. Det fungerar genom att öka nivåerna av serotonin och noradrenalin i hjärnan.

Gabapentin är ett antiepileptiskt läkemedel som används för att behandla neuropatisk smärta. Det fungerar genom att minska aktiviteten i hjärnan som orsakar smärta.

Prednisolon är en steroid som används för att minska inflammation i kroppen. Det kan användas för att behandla en mängd olika sjukdomar och tillstånd, inklusive allergiska reaktioner, inflammatoriska sjukdomar som artrit och lupus, och vissa hudsjukdomar.

Kan jag ta Cymbalta och gabapentin med Prednisolon?

Det är möjligt att ta Cymbalta (duloxetin) och Gabapentin med prednisolon, men det är viktigt att vara medveten om att det finns risker och biverkningar. Dessa läkemedel kan interagera med varandra på olika sätt och påverka hur väl de fungerar och orsaka biverkningar.

Vad är biverkningarna av att ta Cymbalta och Gabapentin med prednisolon?
Biverkningarna av att ta Cymbalta och Gabapentin med prednisolon kan variera beroende på personens hälsa, dosering och andra faktorer. Vanliga biverkningar inkluderar illamående, huvudvärk, trötthet, yrsel och förvirring. Det är också möjligt att uppleva mer allvarliga biverkningar som ökad risk för blodproppar och ökat blodsocker.

Vad ska jag göra om jag upplever biverkningar?
Om du upplever biverkningar när du tar Cymbalta, Gabapentin och prednisolon tillsammans, bör du omedelbart kontakta din läkare. De kan justera dosen eller byta ut medicinen om det behövs.

Vilka läkemedel kan interagera med Cymbalta och Gabapentin?
Andra läkemedel som kan interagera med Cymbalta och Gabapentin inkluderar andra antidepressiva läkemedel, smärtstillande medel, sömntabletter och lugnande medel. Det är viktigt att informera din läkare om alla läkemedel du tar för att minska risken för biverkningar och negativa interaktioner.

Hur ska jag ta Cymbalta, Gabapentin och prednisolon tillsammans?
Det är viktigt att ta dessa läkemedel enligt din läkares ordination. Ta dem vid samma tidpunkt varje dag och följ doseringsanvisningarna noggrant. Om du missar en dos, ta den så snart du kommer ihåg det, men om det är nästan dags för nästa dos, hoppa över den missade dosen och fortsätt med din vanliga doseringsschema.

Kan jag sluta ta dessa läkemedel plötsligt?
Nej, du bör inte sluta ta något av dessa läkemedel plötsligt utan att först prata med din läkare. Att plötsligt sluta ta Cymbalta eller Gabapentin kan orsaka abstinenssymtom, medan att plötsligt sluta ta prednisolon kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Din läkare kan hjälpa dig att gradvis minska din dos för att minska risken för abstinenssymtom eller andra biverkningar.

Vilka andra försiktighetsåtgärder bör jag ta när jag tar dessa läkemedel?
Du bör undvika att dricka alkohol när du tar dessa läkemedel eftersom det kan öka risken för biverkningar. Du bör också undvika att köra bil eller utföra farliga aktiviteter tills du vet hur dessa läkemedel påverkar dig. Det är också viktigt att hålla koll på dina symtom och rapportera eventuella förändringar till din läkare.

LÄS MER

Vad är och hur fungerar ett NSAID-läkemedel?

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

5 mars 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.