18 juni 2024
Det går bra att ta Enalapril tillsammans med Metoprolol.
Det går bra att ta Enalapril tillsammans med Metoprolol. FOTO: Freepik

95

Kan jag ta Enalapril tillsammans med Metoprolol?

Jag har hjärtsvikt och jag började med Enalapril.

Nu vill läkaren lägga till metoprolol också. 

Går det att ta tillsammans?

Sascha

Ja då, det går bra att ta Enalapril tillsammans med Metoprolol.

Det är en vanlig och väldokumenterad behandling vid hjärtsvikt.

Enalapril är en typ av läkemedel som tillhör en grupp kallad ACE-hämmare (angiotensin-converting enzyme-hämmare). Det används ofta för att behandla hjärtsvikt och andra hjärtrelaterade tillstånd. Enalapril har tre olika verkningsmekanismer:

  1. Hämning av ACE: Enalapril hämmar aktiviteten av ett enzym som kallas angiotensin-converting enzyme (ACE). ACE omvandlar angiotensin I till angiotensin II. Angiotensin II är en substans som får blodkärlen att dra ihop sig och höjer blodtrycket. Det ökar också frisättningen av aldosteron, vilket leder till ökad vätskeretention och ökat blodtryck.
  2. Vasodilation: Genom att hämma ACE minskar enalapril produktionen av angiotensin II. Detta resulterar i vasodilation, det vill säga utvidgning av blodkärlen. Vasodilation minskar belastningen på hjärtat genom att minska motståndet som hjärtat måste övervinna för att pumpa blodet runt i kroppen.
  3. Minskad vätskeretention: Eftersom enalapril minskar produktionen av angiotensin II och hämmar aldosteron, minskar det också vätskeretentionen (vätskeansamling) i kroppen. Detta är särskilt viktigt vid hjärtsvikt där ökad vätskeretention kan leda till ökad belastning på hjärtat.

Sammanfattningsvis hjälper enalapril till att minska blodtrycket, minska hjärtats arbetsbelastning och förbättra hjärtats pumpfunktion genom att påverka det renin-angiotensin-aldosteron-systemet. Detta gör det till en användbar medicin för att behandla hjärtsvikt och andra hjärtrelaterade tillstånd. Det är dock viktigt att notera att läkemedelsbehandling bör förskrivas och övervakas av en läkare, och att det kan finnas individuella skillnader i hur olika patienter svarar på enalapril eller andra läkemedel.

Metoprolol är en beta-blockerare, och den används ofta vid behandling av hjärtsvikt. Den fungerar genom:

  1. Blockering av beta-receptorer: Metoprolol är en selektiv beta-1-blockerare. Det innebär att den blockerar de så kallade beta-1-adrenerga receptorer, som finns främst i hjärtat. Genom att blockera dessa receptorer hämmas effekterna av signalsubstanser som noradrenalin och adrenalin.
  2. Minskad hjärtfrekvens: Genom att blockera beta-1-receptorer minskar metoprolol hjärtfrekvensen. Detta kan vara fördelaktigt vid hjärtsvikt, eftersom det ger hjärtat mer tid att fyllas med blod mellan varje sammandragning (systole). Detta förbättrar den övergripande pumpfunktionen och kan minska arbetsbelastningen på hjärtat.
  3. Minskad hjärtkontraktion: Metoprolol minskar även styrkan och kraften i hjärtats kontraktioner. Detta kan vara positivt vid hjärtsvikt, där överdriven kontraktion av hjärtat kan leda till en ökad belastning på hjärtmuskeln.
  4. Minskad hjärtats syreförbrukning: Genom att sänka hjärtfrekvensen och minska hjärtats kontraktilitet minskar metoprolol hjärtats syreförbrukning. Det kan vara särskilt viktigt i situationer där hjärtmuskeln är skadad och behöver extra vård och tid för att återhämta sig.

Sammanfattningsvis hjälper metoprolol vid hjärtsvikt genom att minska hjärtfrekvensen, förbättra fyllnaden av hjärtat, minska hjärtats kontraktilitet och minska syreförbrukningen. Detta leder till en minskad belastning på hjärtat och förbättrar därigenom dess pumpfunktion. Precis som med andra läkemedel bör användningen av metoprolol för hjärtsvikt ske under övervakning av en läkare för att säkerställa att det är lämpligt och säkert för den specifika patienten.

Dessa två läkemedel tillhör olika klasser och har olika verkningsmekanismer, vilket gör att enalapril tillsammans med metoprolol kan komplettera varandra på ett bra sätt för att ge en bättre behandlingseffekt.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

18 juni 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.