Det går bra att ta Lerkanidipin och Metoprolol samtidigt.
Båda dessa är läkemedel som funnits länge. Kunskapen om dem är alltså god och de är säkra att använda.
Det finns ingen risk för krock mellan dem heller.
Tvärtom är det bra att ha två olika läkemedel, i lite lägre dos, för att behandla ett högt blodtryck. Det ger normalt bättre effekt och mindre risk för biverkningar, jämfört med om du skulle ta bara ett läkemedel i högre dos.
Lerkanidipin tillhör en grupp läkemedel som kallas kalciumkanalblockerare. Dessa läkemedel hindrar inflödet av kalcium till cellerna i hjärtat och i de blodkärl som för bort blodet från hjärtat (artärerna). Det är inflödet av kalcium i dessa celler som får hjärtat att dra ihop sig (kontrahera) och artärerna att smalna. Genom att kalciumkanalblockerare hindrar inflödet av kalcium minskar hjärtats kontraktion och artärerna vidgar sig, vilket i sin tur leder till ett lägre blodtryck.
Lerkanidipin Actavis används för att behandla högt blodtryck, också känt som hypertoni.
Metoprolol tillhör läkemedelsgruppen betablockerare. Metoprolol minskar effekten av stresshormoner på hjärtat i samband med fysisk och psykisk ansträngning. Det leder till att hjärtat slår långsammare (pulsen minskar). Metoprolol kan användas hos vuxna för att behandla högt blodtryck, hjärtsvikt, hjärtklappning, vissa typer av störningar i hjärtrytmen, samt för att förebygga kärlkramp, migrän och efter hjärtinfarkt.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.