25 maj 2024
Det går bra att ta magnesium ihop med kortison.
Det går bra att ta magnesium ihop med kortison. Image by macrovector on Freepik

378

Kan jag ta magnesium ihop med kortison?

Fungerar det att ta magnesium ihop med kortison/Prednisolon?

Tar kortison för att hålla kontroll på en låggradig inflammation i kroppen. Skulle vilja ta kosttillskott magnesium också. 

Anne

Ja då, det går bra att ta magnesium ihop med kortison.

Prednisolon, som är ett kortisonpreparat, motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Kortison används vid tillstånd då man behöver dämpa kroppens reaktion som till exempel den inflammatoriska reaktionen vid ledgångsreumatism (reumatoid artrit). Andra exempel som kan nämnas är sjukdom i bindväven (SLE), inflammationer i kärlväggar, bindvävsförändringar, astma, svår inflammation i tjocktarmen (ulcerös kolit), vid vissa blodsjukdomar, svåra allergiska tillstånd och tumörbehandling.

Doseringen av prednisolon är individuell beroende på person och sjukdom. Pga biverkningar ska man försöka ta så låg dos under så kort tid som möjligt.

Magnesium är ett mineral som kroppen behöver för flera livsnödvändiga processer i kroppen. Det reglerar bland annat de metabola processer som möjliggör att vi kan tillgodogöra oss näringsämnen från kosten. Mineralet behövs också för att behålla ett starkt skelett och för immunförsvarets skull. Det är också viktigt för att nervsignalerna som går till hjärtat och musklerna ska fungera normalt.

Magnesium har den kemiska beteckning Mg. Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.

Om du tar magnesium som ett kosttillskott bör du ta det rent, inte ihop med andra vitaminer och mineraler. Magnesium påverkas nämligen negativt av det kalcium som ofta finns i multivitaminer. Även mejeriprodukter och mat med mycket kostfibrer kan hämma upptaget av magnesium – undvik därför även dessa livsmedel när du tar ditt tillskott.

Källor: Fass, Apotek Hjärtat.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.