15 augusti 2022
Search
Generic filters
selen
Selen finns i bland annat nötter. Foto: Racool_studio - www.freepik.com

635

Kan jag ta selen för sköldkörteln med mina andra mediciner?

Jag behandlar med Levaxin för sköldkörteln. Kan jag ta B- och D-vitamin samtidigt?

Efter cirka fyra timmar tar jag omeprazol för magkatarr. Innan läggdags tar jag magnesium. Jag undrar om jag tar allt i rätt ordning?

Var kan jag lägga in selen, som ska vara bra för sköldkörteln?

Marre

Det rekommenderas inte att ta magnesium samtidigt som Levaxin. Anledningen är att de krockar och att det kan leda till sämre upptag av Levaxin och sämre effekt.

Samtidigt står det i databasen över interaktioner/krockar som jag söker i att om man tar det som tillskott, då bör det skilja minst fyra timmar mellan intag av magnesium och levotyroxindos. Så se till att det är minst fyra timmar mellan Levaxin och magnesium, gärna tolv timmar skulle jag säga. Då ligger du precis mittemellan.

Även Levaxin och omeprazol kan krocka. Men det står att det räcker att hålla koll på TSH-värdena (Tyreoideastimulerande hormon) i blodet. Be din läkare att de kollar detta. Det bör alltså gå bra att ta Levaxin och omeprazol samtidigt.

Selen och vitaminerna får jag inga träffar på så ta dem så som du tycker fungerar bäst. Däremot tycker jag att du ska berätta för din läkare om alla olika tillskott som du tar.

Selen behövs för immunförsvaret

Selen är ett grundämne som finns i jorden. Ämnet ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E och deltar i immunologiska försvarsmekanismer.

Selen finns i nästan all mat men halterna varierar. I Sverige är marken selenfattig och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, nötter/fröer, mjölk, ost och ägg. Vuxna får sig ungefär 40 till 50 mikrogram selen per dag.

Källa: Livsmedelsverket.

Denna fråga besvarades i hemmets Journal nr 3 2021.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 augusti 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.